Tekst objavljen: 12.09.2020 13:00        


Očekuje se pokretanje letova između Beograda i Prištine u narednim mesecima, nakon sporazuma potpisanih prošle nedelje u Vašingtonu, piše portal Exyuaviation

Letovi Beograd - Priština u narednim mesecima

Ministar za infrastrukturu u Vladi tzv. Kosova, Arban Abraši, izjavio je u četvrtak da će letovi početi u "rekordno kratkom roku" i da će ih obavljati nemačka avio-grupa Lufthanza, navodi se u tekstu.

"Imamo vazduhoplovni sporazum za prvi let između Prištine i Beograda posle 21 godine", izjavio je istovremeno Ričard Grenel, specijalni američki izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine, dodaje se dalje.

U tekstu se napominje da su Beograd i Priština potpisali u februaru Pismo o namerama o uspostavljanju posebne vazdušne linije (BPSAR) uz posredovanje SAD-a, kojim se predviđa da Jurovings započne letove između dva grada.

Tim dokumentom su rešene glavne prepreke iz prošlosti za obnavljanje letova, kao što su pitanja kontrole vazdušnog saobraćaja i porezi, piše portal. Prema sporazumu dve strane, putnicima koji budu leteli iz Beograda za Prištinu i obrnuto, neće biti potrebni pasoši za putovanje, već samo nacionalne lične karte. Štaviše, vlasnici kosovskih pasoša moći će da koriste taj lični identifikacioni dokument za nastavak puta, odnosno presedanje na beogradskom aerodromu 'Nikola Tesla' za dalje destinacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kosovska uprava za civilno vazduhoplovstvo ranije je potvrdila da će piste koje su korišćene pre sukoba 1999. godine ponovo biti u upotrebi, što znači da neće biti potrebe da se za ove letove koristi makedonski vazdušni prostor.

Jurovings je dobio pravo na to da utvrđuje cene karata, da bira partnere za 'kodšer' i opremu koju će koristiti za letove. U sporazumu potpisanom prošle nedelje u Vašingtonu takođe se napominje da će obe strane pojačati kontrolu putnika u avio-saobraćaju, međusobnu razmenu informacija i će se, u okviru američke platforme za pograničnu saradnju na Balkanu, posvetiti tehnološkim unapređenjima za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sistema za skrining i informisanje koje obezbeđuju SAD, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP, navodi se u tekstu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
let beograd priština Beograd avio saobraćaj priština kosovo i metohija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana