Tekst objavljen: 20.06.2017 10:04        


Proizvođači malina će u petak, 23. juna obustaviti berbu i blokirati hlanjače ako država ne omogući da funkcioniše tržište i da otkupna cena maline bude 220, a ne kao sada 120 dinara po kilogramu, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

Malinari prete blokadom ako cena ne bude 220 dinara

On je agenciji Beta kazao da su prošle godine maline prodavali po 220 do 240 dinara po kilogramu a da je ove godne rod tog voća prepolovljen, ali i cena.

- Rod maline je i kod nas i u svetu manji za skoro 50 odsto zbog vremenskih nepogoda a otkupljivači nude samo 120 dinara za kilogram. To govori da tržište ponude i potražnje ne funkcioniše, već da vladaju monopolisti koji se dogovaraju o visini otkupne cene - rekao je Radović.

Dodao je da je upućen dopis svim nadležnim ministarstvima - poljoprivrede, trgovine, finansija, kao i carini i predsedniku države sa zahtevom da se ispita zašto ne funkcionišu zakoni ponude i tražnje.

- Tražimo da se utvrdi ko je prošle godine dozvolio uvoz malina iz Poljske - rekao je Radović.

Malinari danas očekuju potvrdu zahteva za razgovor sa ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavom Nedimović.

Nedimović je juče rekao da se zbog visoke otkupne cene proizvodnja malina "progresivno" širi.

On je istakao da Ministarstvo poljoprivede ne može da određuje cenu malina, ali da može da preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela "reaguje na terenu".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
niska cena malinari otkupna cena malina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana