Tekst objavljen: 19.02.2015 13:50        


Neto profit Evropske centralne banke (ECB) je smanjen u 2014. godini kao posledica manjih prihoda po osnovu kamatnih stopa i većih operativnih troškova povezanih sa novom ulogom ECB-a kao bankarskog supervizora, saopštila je danas banka.

Manja dobit ECB-a zbog nižih prihoda od kamata

Prošlogodišnja neto dobit ECB nakon odbijenih sredstava izdvojenih za rizične kredite iznosila je 989 miliona evra, što je pad u odnosu na profit od 1,44 milijarde evra iz 2013. godine, prenosi agencija Frans pres.

"Niži profit je pre svega posledica manjih prihoda po osnovu kamata na obveznice, ali i viših operativnih troškova", navodi se u saopštenju ECB-a.

Centralna banka ostvaruje prihode na osnovu ulaganja deviznih rezervi i portfelja vlastitog novca, zatim na osnovu kamata na svoj udeo u ukupnoj masi novčanica evra u opticaju, kao i na osnovu kamata na portfelje obveznica.

Ukupni prihodi ECB-a po osnovu kamatnih stopa su u 2014. godini pali na 1,536 milijardi evra sa 2,005 milijardi evra iz 2013. godine, navodi se u saopštenju ECB-a, i dodaje da je za pokrivanje potencijalnih rizičnih kredita izdvojeno 15 miliona evra, što je 0,4 miliona evra više u odnosu na 2013. godinu.

Troškovi zaposlenih porasli su na 301 milion evra sa 241 milion evra iz 2013. godine, jer je broj zaposlenih u ECB-u prošle godine porastao zbog priprema za pokretanje Jedinstvenog nadzornog mehanizma (ŠM) zaduženog za direktan nadzor banaka u evrozoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Neto profit Evropske centralne bank smanjen profit ECB manjih prihoda po osnovu kamatnih s veći troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana