Tekst objavljen: 18.06.2017 13:02        


Čak 92 odsto građana Francuske smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da kraće traju, odnosno da se pokvare odmah nakon isteka garancije.

Mašine programirane da "crknu" po isteku garancije

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta je izglasao izveštaj o produženju trajanja uređaja.

Usvojeni su i svi predlozi Biljane Borzan koja je tražila zabranu programiranog kvarenja, veću dostupnost rezervnih delova na tržištu, kao i uvođenje oznake minimalnog trajanja uređaja.

Ranija studija, koja je napravljena u saradnji sa evropskim potrošačkim centrima, pokazala je da su mašine za pranje veša programirane na određeni broj obrtaja, televizori na nekoliko hiljada radnih sati, a štampači na ispisivanje određenog broja stranica.

"Građani mi se žale da im uređaj crkne odmah po isteku garancije. To ne može biti slučajno i mora se zabraniti. Usvojen je i moj predlog o dostupnosti i razumnoj ceni rezervnih delova u slučaju manjih kvarova na uređajima. Na primer, kad pukne ležaj na mašini, morate zameniti celi bubanj jer nema manjih rezervnih delova. Nekada su rezervni delovi toliko skupi da se uopšte ne isplati popravljati ", kazala je Biljana Borzan navodeći da je taj sektor u velikim problemima jer se recimo samo u Nemačkoj u jednoj godini broj radnji za popravku smanjio za 13 odsto.

Evropsko socijalno i privredno veće objavilo je studiju o uticaju trajanja proizvoda na prodaju. Predlog je sada usvojio i Evropski parlament.

"Dokazali su da bi uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 odsto. Samo bi štampačima prodaja porasla za 70 odsto. Takođe, pokazalo se da su potrošači voljni da plate više za trajnost proizvoda, na primer kako bi i mašina za veš trajala dve godine duže spremni su da izdvoje 100 evra više ", objašnjava Borzan.

Mnoge evropske države su već razvile nacionalna zakonodavstva za problem kvarljivosti uređaja. Tako je u Francuskoj zakonom zabranjeno programirano kvarenje. U Austriji postoji oznaka koja se dodeljuje za električne uređaje koji duže traju i lakše se popravljaju, a u Švedskoj se daju poreske olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravku.

"Mislim da je ovo problem koji je potrebno regulisati i na nacionalnom i na evropskom nivou. Istraživanja su pokazala da ponovna upotreba ili popravka puno bolja čak i od recikliranja proizvoda jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mesta i imaju bolji uticaj na okolinu ", kaže Borzan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mašine za veš popravka garancija na uređaje bela tehnika garancija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana