Tekst objavljen: 18.06.2022 18:00        


Ilon Mask je u četvrtak tužen za 258 milijardi dolara od strane jednog investitora u popularnu kriptovalutu Dogekoin koji ga je optužio da vodi piramidalnu šemu za podršku kriptovaluti

Maska tuže za 258 milijardi dolara zbog dodžkoina


U tužbi podnetoj federalnom sudu na Menhetnu, tužilac Kit Džonson optužio je Maska, i njegove kompanije Tesla i Spejs Iks za reketiranje zbog reklamiranja dodžkoina i podizanja njegove cene, samo da bi onda dozvolio da cena padne.

- Optuženi su od 2019. godine bili svesni da dodžkoin nije imao vrednost, ali je promovisao isti kako bi profitirao od njegovog trgovanja, navodi se u žalbi. "Mask je koristio svoj pijedestal kao najbogatiji čovek na svetu d aupravlja i manipuliše Dogekoin piramidalnom šemom za profit, izlaganje sebe samog i zabavu."

Žalba takođe objedinjuje komentare Vorena Bafeta, Bila Gejtsa i drugih koji dovode u pitanje vrednost kriptovalute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Džonsonov advokat nije odmah odgovorio na zahteve za komentar o tome koje konkretne dokaze njegov klijent ima ili očekuje da ima, a koji dokazuju da je dodžkoin bezvredan i da su optuženi vodili piramidalnu šemu.

Džonson traži odštetu od 86 milijardi dolara, što predstavlja pad tržišne vrednosti tog novčića od maja 2021. godine i želi da se ona utrostruči.

Takođe želi da blokira Maska i njegove kompanije da promovišu Dogekoin i da sudija proglasi da je trgovanje istim kockanje prema saveznom i njujorškom zakonu. U žalbi se nabodi da je rasprodaja dodžkoina počela u vreme kada je Mask bio gost emsije "SNL (Saturday Night Live), i kada je nazvao dodžkoin prevarom ("hustle").

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ilon mask tužba dodžkoin kriptovalute trgovina kriptovalutama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana