Tekst objavljen: 22.02.2015 5:15        


BEOGRAD, 7. februara (Tanjug) - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobračaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas rekonstrukciju i izgradnju niza infrastrukturnih projekata koji će, kako je rekla, povezati ceo region. Mihajlović je, gostujući na televiziji B92, rekla da je tokom nedavne radne posete Albaniji sa kolegom iz Tirane razgovarala o infrastrukturnim projektima koji će pokazati da je Srbija stabila

Mihajlović:Srbija omogućava regionalno povezivanje

BEOGRAD, 7. februara (Tanjug) - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobračaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas rekonstrukciju i izgradnju niza infrastrukturnih projekata koji će, kako je rekla, povezati ceo region.
Mihajlović je, gostujući na televiziji B92, rekla da je tokom nedavne radne posete Albaniji sa kolegom iz Tirane razgovarala o infrastrukturnim projektima koji će pokazati da je Srbija stabilan partner i da ekonomija povezuje ljude i zemlje.
"Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima, kao što su putevi, i formirali zajedničku radnu grupu eksperata iz Albanije i Srbije, koji će raditi na pripremi zajedničkog dokumenta u vezi sa, na primer, auto-putem Niš - Merdare - Priština - Tirana, i rekonstrukcijom pruge Beograd - Bar, ali u delu ka albanskim lukama", rekla je Mihajlović.
Ona je dodala da je dogovor da taj zajednički dokument, koji će povezati ceo region, mora da bude gotovo do 1. aprila.
"Dokument će vlade Srbije i Albanije da pogledaju i usvoje, i takav zajednički dokument naši premijeri predstaviće u aprliu u Beču. To je regionalna saradnja koja može samo dobro da donese", istakla je ministarka.
Na pitanje da li je u planu sastanak sa predstavnicima vlasti u Prištini, a u vezi sa auto-putem Niš - Merdare - Priština - Tirana, Mihajlović je rekla da niko nema ništa protiv da kroz njegov grad prodje takav infrastrukturni projekat.
"Potpuno je sigurno da u narednoj fazi svi veći gradovi, pa i Priština, moraju da budu uljučeni u jedan takav projekat. Ne možemo govoriti o auto-putu, a da nemamo i predstavnike Prištine. To će sigurno biti u narednom koraku", rekla je Mihajlović.
Ona je dodala da će biti razgovora i sa Crnom Gorom da bude jedan od posmatrača, ali i učesnik, jer ćemo time, kako je objasnila, biti efikasniji.
Kada je reč o regionalnim projektima, naglasila je Mihajlović, važan je i način finansiranja.
"Mi ćemo razgovarati sa EU na koji način da finansiramo ovakve projekte jer ni Srbija ni Albanija nemaju novca za takve projekte koji su od ogromnog značaja, ne samo za zapadni Balkan, već i za celu Evropu", rekla je Mihajlović.
Prema njenim rečima do 1. aprila trebalo bi bude gotov kompletan predlog koji su najvažniji infrastrukturni projekti i šta treba tačno uraditi.
"Daćemo predloge za modele finansiranja. Kada je reč o Srbiji, mi se ne nećemo zaduživati, ali ćemo svakako staviti odredjene modele finansiranja za koje mislimo da mogu da budu prihvatljivi ne samo za EU, vecih i za druge strateške partnere", zaključila je Mihajlović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana