Tekst objavljen: 04.04.2014 15:28        


Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), Savet stranih investitora (FIC) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), vodeće poslovne organizacije koje predstavljaju najuspešnije kompanije koje posluju u Srbiji, predlažu novoj vladi uspostavljanje posebnog Ministarstva informacionog društva.

Ministarstvo informacionog društva ključ za razvoj

S obzirom da je u toku rada prethodne vlade i u predizbornoj kampanji, u više navrata najavljivano da će jedan od tri stuba razvoja srpske ekonomije u narednom periodu biti oblast informacionih tehnologija, vodeće kompanije u ovom sektoru smatraju da je neophodan preduslov za ispunjenje tog cilja centralizacija nadležnosti, homogena struktura upravljanja i objedinjavanje napora ka daljem razvoju sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT).

Iz navedenih razloga, ove tri poslovne asocijacije predlažu uspostavljanje Ministarstva informacionog društva u okviru nove Vlade Republike Srbije, koje bi kao centralizovano telo imalo prioritetan cilj daljeg razvoja IKT industrije kao stuba nacionalne ekonomije. Pored ostalog, formiranje ovog tela bi moglo da doprinese smanjivanju troškova administracije i povećanju efikasnosti, u odnosu na dosadašnji rad u kome su pojedinačna ministarstva odvojeno vodila projekte iz oblasti IKT.

Uspostavljanjem novog ministarstva bi mogao biti podignut nivo transparentnosti i efikasnosti državne uprave, kroz centralizovano planiranje i sprovođenje daljeg razvoja e-servisa ka stanovništvu. U delokrugu rada ovog ministarstva bi bilo i donošenje državne strategije i resornih zakona u oblasti IKT, kao i vršenje nadzora nad njihovom primenom.

Osnivanjem odvojenog Ministarstva informacionog društva intenzivnije bi se radilo na obezbeđivanju povećanja broja radnih mesta u ovoj industriji, sprečavanju „odliva mozgova“, kao i stvaranju uslova za povratak naših mladih stručnjaka iz inostranstva. Domaća privreda bi osetila rast kao posledicu podsticaja domaće IKT industrije i ulaganja u razvoj preduzetništva.

Takođe, jedan od osnovnih prioriteta novog ministarstva bi bila i koordinacija i razvoj saradnje između privatnog sektora i obrazovnih institucija, sa ciljem stvaranja i edukacije odgovarajućeg profila stručnjaka koji su neophodni IKT industriji.

AmCham, Savet stranih investitora i NALED smatraju da će se na ovaj način uspešnije realizovati prethodno zacrtani ciljevi ekonomskog rasta Republike Srbije, u čemu sektor informacionih i komunikacionih tehnologija treba da ima jednu od vodećih uloga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
amcham naled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana