Tekst objavljen: 24.09.2013 12:00        


Iako građani Srbije plaćaju četiri puta više dozvoljen minus nego što je prosek u Evropskoj uniji, ta vrsta pozajmice je jedna je od popularnijih u Srbiji. Međutim, sve dok imamo visoku inflaciju blizu dvocifrenoj, malu štednju u dinarima, visok deo nenaplativih kredita, ovi zajmovi će biti kod nas skupi.

Minus četiri puta skuplji nego u EU a opet ga svi traže

Kada građani nemaju dovoljno novca na računu, dozvoljeni minus omogućava im pristup dodatnom novcu, kojim mogu da zadovolje svakodnevne potrebe i to u bilo kom trenutku, bez podnošenja zahteva za kreditiranjem.

Kamata za popularni minus obračunava se za dane korišćenja minusa. Što manje dana ulaska u “dozvoljenu zonu” znači i manji iznos kamate koji ćete morati da izdvojite. U Banci Inteza korisnici Intesa Hit i Intesa Magnifica tekućih računa mogu da bez naknade i uz jednostavnu proceduru da aktiviraju uslugu dozvoljenog prekoračenja.
- Dozvoljeno prekoračenje je najčešći vid zaduživanja građana, i oni mu često pribegavaju, jer je to fleksibilniji način zaduživanja od kredita, pre svega zbog jednostavnije procedure odobravanja - kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

U ovoj banci, kamata je fiksna i iznosi 2,75 odsto mesečno a klijent može da računa na minus u visini jedne zarade. Tako je uglavnom i kod drugih banaka.

Kod dozvoljenog minusa visina kamatne stope zavisi od cene izvora odakle se odobrava, ali i od drugih faktora kao što je obavezna rezerva banke, troškova rizika, uticaj nenaplativih kredita, inflacija...

- Klijentima preporučujemo da dozvoljenu pozajmicu koriste za vanredne situacije i u nižim iznosima. Za rešavanje nekih ozbiljnijih pitanja, preporučljiviji su krediti, na koje se obračunava niža kamatna stopa, ili kreditne kartice kod kojih se kamata takođe plaća samo na potrošeni iznos, ali uz limit koji može da bude višestruko viši od dozvoljenog minusa - zaključuje Rebić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana