Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 08.06.2015 16:11        


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su izabrani konsultanti koji će obavljati ispitivanja, odnosno proveru kvaliteta ukupnog poslovanja banaka, koji zahteva Međunarodni monetrni fond. 

MMF "češlja" banke

Ona je za Večernje novosti rekla, odgovarajući na pitanje da li će, pošto je problem nenaplativih kredita veliki, doneti mere za banke u kojima je taj procenat najveći da, s obzirom na činjenicu da su se problemi nagomilavali godinama, rešavanje problematičnih kredita ne može biti ni brzo ni lako.

"Održivo rešavanje ovog problema zahteva sprovođenje koordiniranih aktivnosti velikog broja institucija. Zato je formirana Radna grupa, a Strategijom neće biti predviđene aktivnosti, niti mere za pojedinačne banke, već čitav set aktivnosti koji na nivou sistema treba da doprinese stabilizaciji", rekla je Tabaković.

Ona je dodala da će potom doći i do smanjenja nivoa problematičnih kredita.
Odgovarajući na pitanje da ima banaka koje prema dosadašnjim stres testovima moraju da povećaju kapital, ona kaže da se rezultati po bankama ne objavljuju javno zbog rizika pogrešne interpretacije.

"Objavljuju se u okviru Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema i kao takvi su dostupni javnosti", rekla je ona.

Tabaković je dodao da, budući da se stres testovi zasnivaju na mogućim, ali malo verovatnim ekstremnim pretpostavkama, loši rezultati stres testova ne znače neizostavno da se pojedinačna banka, grupa banaka ili sektor u celini suočavaju s problemima.
Svrha im je blagovremeno ukazivanje na potencijalne negativne scenarijei njihove eventualne posledice, kaže Tabaković.

Novosti takođe pištu da će sve banke u Srbiji ove godine morati, pored redovnih kontrola, da prođu i posebne dijagnostičke testove koje zahteva MMF.

Proveriće se celokupno poslovanje, a posebno da li su ispoštovane odluke NBS o podeli odobrenih kredita po rizičnosti i da li je izdvojeno dovoljno novca za eventualne gubitke.

U Srbiji je i dalje veliki problem nivo nenaplativih kredita koji iznosi oko 24 odsto ili oko 3,5 milijarde evra, što je četvrtina od ukupno plasiranih sredstava banaka, piše list.

Oko milijardu evra je državu koštalo gašenje nekoliko domaćih banaka koje nisu poštovale procedure NBS o poslovanju, a posebna dijagnostička ispitivanja banaka, odnosno provera kvaliteta ukupnog poslovanja banaka koji zahteva MMF su započeta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke analiza stres test MMF svetska banka nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana