Tekst objavljen: 20.04.2015 13:59        


Pregovori između međunarodnih kreditora i Grčke su dobili na zamajcu, ali su i dalje daleko od dostizanja konačnog cilja, izjavio je danas direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Evropu i šef misije te institucije u Grčkoj, Pol Tomsen.

MMF: Pregovori Grčke i kreditora daleko od cilja

"Tokom nekoliko dana primećen je izvestan zamajac u pregovorima između tri institucije i grčke vlade. To je dobar razvoj događaja koji nam daje povod za nadu", izjavio je Tomsen za nemački poslovni list "Handelsblat", a prenosi agencija Rojters.

On je, međutim, dodao da su dve strane još daleko od cilja, kao i da je potrebno dosta truda kako bi sporazum bio postignut na vreme.

"Teret duga koji uskoro dospeva na naplatu Grčkoj je izuzetno veliki. Moramo postići sporazum kako bi dalja sredstva pomoći bila isplaćena Atini", poručio je Tomsen, i dodao da bi finansije grčke vlade mogle potrajati čak do juna.

On je, međutim, upozorio da ne treba potcenjivati rizik povezan sa potencijalnim izlaskom Grčke iz evrozone.
"Niko ne treba da misli da bi Grekzit (izlazak Grčke iz evrozone) prošao bez ikavih problema", naveo je Tomsen, i dodao da je važno minimizirati dugoročne rizike poput "opasnosti da se evrozona doživljava kao klub kome se pridružite i napustite ga kad poželite".

Sa druge strane, grčki vicepremijer, Janis Dragasakis, izjavio je za grčki list "Vima" da zvanična Atina želi dogovor sa kreditorima o paketu reformi, ali da neće odustati od svojih predizbornih obećanja, istovremeno ne odbacujući mogućnost održavanja referenduma ili vanrednih izbora, ako pregovori sa kreditorima dožive propast.

Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra, pomoću koje bi ona ozmirila obaveze koje dospevaju na naplatu. Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
sporazum sa mmf međunarodni kreditori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dogovor sa mmf grčki dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana