Tekst objavljen: 06.10.2016 12:01        


Evropskim bankama su neophodne hitne i sveobuhvatne akcije kako bi se izborile sa nasleđem prekomernih loših kredita i neefikasnim poslovnim modelima koji im prete ostvarenjem preniskih profita, upozorio je Međunarodni monetarni fond. 

MMF:Evropske banke da reše problem loših kredita

U najnovijoj proceni globalne finansijske stabilnosti, MMF navodi da slaba profitabilnost u uslovima niskih kamatnih stopa i niskog privrednog rasta može vremenom da podrije odbrambeni štit evropskih banaka, što bi ugrozilo njihovu sposobnost pružanja podrške ekonomskom oporavku i oslabilo bi stabilnost, prenosi agencija.

"U evrozoni, ogroman nivo loših kredita i strukturne kočnice po profitabilnost zahtevaju hitne i sveobuhvatne akcije. Smanjenje nivoa problematičnih kredita i rešavanje problema manjka kapitala u slabim bankama je prioritet", navodi se u izveštaju Fonda.

Prema podacima MMF-a, iznos problematičnih kredita u Evropi i dalje iznosi oko 900 milijardi evra.
Uprkos slabosti u Evropi, MMF je zaključio da su rizici po globalnu finansijsku stabilnost "splasnuli" od poslednjeg izveštaja te institucije iz aprila.

Kako poručuje MMF, oporavak cena nafte je pomogao pojedinim tržištima u razvoju, a strah od ekonomskog usporavanja Kine su ublažile podsticajne mere zvaničnog Pekinga namenjene pružanju podrške privrednom rastu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF evropa loši krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana