Tekst objavljen: 26.05.2015 14:12        


Kineska valuta juan, za koju je Vašington dugo tvrdio da je podložna manipulacijama, više nije potcenjena, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF). "Smatramo da je značajna realna aprecijacija juana tokom prošle godine dovela kurs te valute na nivo koji više nije potcenjen", navodi MMF, a prenosi agencija Frans pres.

MMF:Juan više nije potcenjen

Vrednost juana je godinama bila uzrok tenzija Kine i njenih trgovinskih partnera, na čelu sa Vašingtonom, koji su optuživali Peking da juan drži na veštački niskom nivou koji kineskim izvoznicima pruža nepravednu konkurentsku prednost, što je Peking negirao.

Kina drži juan u čvrstom stisku iz zabrinutosti da će nepredvidivi valutni tokovi naškoditi ekonomiji i ugroziti kontrolu države nad finansijama.

Peking, ipak, pokušava da osigura da juan igra veću ulogu u svetskom finansijskom sistemu, recimo da učestvuje u korpi valuta koje čine MMF-ova specijalna prava vučenja.

"Apelujemo na kinesku vlast da radi na povećanju fleksibilnosti deviznog kursa, što je ključni faktor za veliku prirvedu kao što je kineska, koja želi da napreduje ka tržišnom određivanju cena i brzoj integraciji u globalna finansijska tržišta", naveo je MMF.

Zahvaljujući ogromnom trgovinskom suficitu, Kina ima najveće devizne rezerve u svetu, koje su na kraju marta iznosile 3,73 biliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kineska valuta juan kineski juan Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) MMF američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana