Tekst objavljen: 14.11.2022 12:55        


Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu i bivši predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da je situacija u Srbiji zbog inflacije teža nego što je bila u vreme korone. Zato, kako je rekao, moguće je da se ponovi scenario od pre dve godine kada je Narodna banka Srbije zbog korona virusa proglasila moratorijum za otplatu kredita

"Moguće je da će NBS ponovo proglasiti moratorijum na isplatu kredita"


- To bi možda u jednom trenutku bilo privremeno rešenje, a trajno će se naći kada se suzbiju problemi koji su doveli do nastanka inflacije. Kada inflacija krene, teško se zaustavlja sve dok se ne otklone uzroci koji su do nje doveli, a to je malo teže - kazao je Dugalić.

On kaže da je ono što NBS može da uradi je da smanji količine novca u opticaju i smanji tražnju, ali i dodaje da je to “pogrešan lek za bolest koju imamo”.

- Pravi lek je da dođe do normalizacije u snabdevanju strujom, naftom i gasom.”

Kad je reč o rastu referentne kamatne stope, on kaže da je teško reći do koje granice može da ide referentna kamatna stopa, jer ne znamo kolika će biti inflacija.

- Ako inflacija bude 30 odsto, onda će i referentna kamatna stopa da raste. Ako se inflacija zadrži na nekih 12 do 15 odsto, referentna kamatna stopa neće previše rasti - objasnio je Dugalić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Opasnost od inflacije veća od recesije

Oni koji vladaju svetom smatraju da je veća opasnost od inflacije nego od recesije u koju će ući svetska ekonomija, tvrdi profesor.

- Recesija se rešava, ali kada inflacija krene to je spirala i nju je teško zaustaviti. Kretanje inflacije u našoj zemlji uvek podstakne velika ponuda novca, odnosno ekspanzivna monetarna politika, a mi to nismo imali. U ovom slučaju to je loša konkurencija. Proizvođači hrane zloupotrebljavaju ovu situaciju i povećavaju cenu svojih proizvoda koristeći ove okolnosti koje imamo i to onda povećava i opšti nivo cena na tržištu - navodi Dugalić.

Profesor Ekonomskog fakulteta komentarisao je i dešavanja na tržištu nekretnina u Srbiji i rekao da se mali broj stanova kupuje na kredit.

- Većina stanova se kupuje za keš. Normalno bi bilo da poreska uprava ili policija dođe i kaže odakle vama 300.000 evra u kešu - kaže on. Dugalić navodi da je mnogo novca iz Ukrajine i Rusije uneto u zemlju, a da su nekretnine jedan od načina da se zaštiti finansijska aktiva.

1 komentar

  1. User image
    Nesa 14.11.2022 21:41

    Mi živimo u zemlji ekonomskog tigra,nema zime za nas,mogu samo da nam zavide Švajcarci,Nemci,Šveđani,ko im je kriv kad nemaju dobrog ministra finansija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
veroljub dugalić moratorijum na otplatu kredita Narodna banka Srbije inflacija recesija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana