Tekst objavljen: 07.08.2016 13:00        


Sektor finansijskog lizinga u Srbiji na kraju prva tri meseca 2016. ostvario je pozitivan ukupan rezultat pre oporezivanja od 368,4 miliona dinara, a tim putem najčešće je finansirana kupovina teretnih vozila, minibuseva, autobusa, automobila, objavila je Narodna banka Srbije. 

Na lizing najviše kupovani autobusi, automobili...

Prema izveštaju NBS o ovom sektoru za prvo tromesečje, učešće u plasmanima po osnovu finansijskog lizinga za teretna vozila, minibuseve i autobuse iznosilo je 35,7 odsto, dok je finansiranje putničkih vozila smanjeno sa 28 odsto na kraju 2015. godine na 27,8 odsto.

Od ukupnog broja davalaca finansijskog lizinga, samo je jedan zabeležio negativan rezultat pre oporezivanja u iznosu od 973.000 dinara, dok su svi ostali ostvarili pozitivan rezultat pre oporezivanja.

U poređenju sa prvim tromesečjem prethodne godine, kada je rezultat pre oporezivanja je iznosio 57 miliona dinara, pozitivan rezultat na dan 31. marta ove godine je višestruko veći što se objašnjava značajno nižim troškovima i rashodima, prvenstveno troškovima po osnovu rashoda od kamata.

Interesantno je napomenuti, navedeno je u izveštaju, da na dan 31. marta 2016. sektor finansijskog lizinga beleži prihode od kursnih razlika, dok je na isti dan prethodne godine beležio znatne rashode po tom osnovu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
auto lizing kupovina na lizing lizing kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana