Tekst objavljen: 27.05.2017 11:28        


Ukoliko do sada niste podizali dividende za besplatne akcije, zaradili ste nešto malo više od 2.200 dinara, koji vas čekaju na računu u "Pošti".

Na računu u Pošti vas čeka 2.200 dinara

Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) predložio je da za dividende akcionarima bude isplaćeno 25 odsto, odnosno 4,02 milijarde dinara od ukupne neto dobiti kompanije u 2016. godini u iznosu od 16,08 milijardi dinara. To praktično znači da će svako ko ima pet akcija NIS dobiti 104 dinara.

Poslednje dividende, koje sleduju građanima, isplaćene su u septembru 2016. godine i to za NIS, Aerodrom "Nikola Tesla" i Telekom. Besplatne akcije za Telekom podeljene su građanima još 2012. godine, ali iz nekog razloga država građanima ne odobrava da trguju sa njima, ali dividende za Telekom od 2014. godine redovno se isplaćuju.

- Ove dividende od NIS -a će po svemu sudeći biti isplaćene za dva do tri meseca. Aerodrom "Nikola Tesla" i Telekom do kraja juna imaju rok da objave konkretne odluke o isplati dividenda - objašnjava Branislav Jorgić, broker.

Po Zakonu svi građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do sada dobili pet akcija NIS-a i jednu akciju "Aerodroma"

.- Trenutna vrednost akcija na beogradskoj berzi za NIS iznosi 748 dinara, a za Aerodrom “Nikola Tesla” 1.302 dinara, pa tako onim građanima, koji ih nisu prodali, akcije vrede 5.052 dinara - kaže Jorgić.

Oko 4,8 miliona građana Srbije dobilo je 2010. godine po 1.700 dinara iz Privatizacionog registra (fond u koji se slivao novac od privatizacija). Ovaj novac država je tada uplatila na njihove račune u Poštanskoj štedionici, na koji je u međuvremenu uplaćivan i novac od dividendi "NIS" i Aerodroma "Nikola Tesla".

Pored besplatnih akcija, kompanije NIS i "Aerodrom" su u proteklih nekoliko godina isplaćivale i dividende iz dobiti poslovanja, i one danas iznose ukupno oko 1.150 dinara. Dividende isplaćuje i “Telekom Srbija”, od koga svaki građanin ima po 31 akciju. Od 2014. do danas po tom osnovu na njihovim računima nalazi se još oko 996 dinara.

Procedura podizanja novca sa računa u "Pošti" nije komplikovana, od dokumenata je potrebna samo lična karta, a novac se dobija već narednog dana. Ukoliko se neko odluči da akcijama NIS-a i "Aerodroma Beograd" trguje na berzi, proceduru takođe može pokrenuti na istom mestu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Aleksandar Sabo 29.05.2017 21:55

    Super,konacno da nam Telekom uplati makar dividendu,dok nas ne pusti da trgujemo akcijama.996 dinara na ovu besparicu znaci,ali zasto danas kada sam otisao u Postu,dao licnu kartu,novca nema,a odgovor je da jos nema nikakvog naloga za isplatu dividende,niti imaju informaciju kada ce to biti.Cak se radnica cudi sto sam dosao po novac!Mogu li dobiti informaciju kada ce stvarno biti ta isplata?Jer, ovde pise da imam novac na racunu a u Posti me gledaju bledo.Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dividenda Telekom Srbija Naftna industrija Srbije (NIS) Aerodrom Beograd isplata dividendi besplatne akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana