Indikativni kurs Evra na dan 21.09.21. :: 117.5707 rsd
Tekst objavljen: 01.04.2015 9:35        


Cene nafte su danas ponovo pale, nakon što su ministri spoljnih poslova Rusije i Irana izjavili da je postignut napredak u pregovorima zapadnih zemalja sa Iranom o nuklearnom programu i potencijalnom labavljenju sankcija tom proizvođaču nafte. 

Nafta jeftinija, čeka se dogovor zapada i Irana

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 15 centi na 47,45 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila pet centi na 55,06 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Pregovori sa Iranom nastavljeni su i nakon isteka roka. Ipak, deluje kao da je rešenje blizu. Iran proizvodi dosta nafte i ako sankcije budu ukinute, to će oboriti cene kako WTI tako i 'brenta' na duži period", navodi investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers" Danijel Ang.

Ministri spoljnjih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif i Rusije Sergej Lavrov poručili su da će sa kolegama iz još pet zemalja nastaviti pregovore tokom dana da bi skicirali sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Šest svetskih sila traže da Iran suspenduje najspornije delove nuklearnog programa na više od 10 godina, dok Teheran, koji negira da pokušava da ovlada tehnologijom pravljenja nuklearnog oružja, zauzvrat traži okončanje sankcija koje su uništile privredu Irana.

Trgovci naftom takođe iščekuju najnoviji izveštaj o zalihama nafte u SAD, za koje analitičari koji su učetvovali u anketi "Blumberga" veruju da su porasle za 4,2 miliona barela u nedelji zaključno sa 27. martom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cene nafta pala nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana