Tekst objavljen: 15.05.2015 9:53        


Cene nafte su danas pale, usled zabrinutosti zbog nesmanjenog obima globalne proizvodnje i prevelikih zaliha, naveli su analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi sedam centi na 59,81 dolar, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila dva centa na 66,64 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Nafta jeftinija zbog nesmanjene globalne proizvodnje

"Cene nafte su pale, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila da druge zemlje nadoknađuju to što su SAD smanjile proizvodnju tog energenta iz škriljaca", izjavio je tržišni analitičar singapurske kompanije "CMC Markets", Nikolas Teo, i dodao da veća proizvodnja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) signalizira da taj naftni kartel "dobija cenovni rat putem vraćanja tržišnog udela od Amerikanaca".

Cene nafte su od juna do januara ove godine izgubile preko 60 odsto vrednosti, jer je OPEK u novembru odbio da smanji proizvodnju, uprkos prekomernim globalnim zalihama.

Članice OPEK-a bi trebalo da se sastanu 5. juna u Beču kako bi razgovarale o zajedničkom nivou proizvodnje, koji je trenutno na 30 miliona barela dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    borislav 15.05.2015 10:19

    Stalno citamo kako je cena nafte pala, kako je ovo novi minimum i slicno a kod nas cena nafte stoji na istom nivou. U slucaju da cena nafte poraste, naravno odmah ce doci do poskupljenja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta nafta na berzi cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana