Tekst objavljen: 15.07.2016 13:11        


Nafta je danas ponovo oslabila u trgovanju u Aziji, zbog glavobolja koje trgovcima zadaje strah od povratka poplave ponude i slabe tražnje, a pojedini analitičari predviđaju da bi cene ove sirovine mogle opet da padnu na 40 dolara za barel. 

Nafta opet srlja ka nivou od 40 dolara

Američka tržišna referenca, "laka" nafta WTI za isporuke u avgustu pala je za 18 centi (0,39 odsto) na 45,40 dolara za barel, a sirova nafta "brent" za septembarske isporuke je oslabila 16 centi (0,34 odsto) na 47,21 dolar, izveštava agencija AFP.

Cene su se u prethodnom periodu oporavile sa dvomesečnog minimuma usled očekivanja dodatnih stimulativnih mera u vodećim svetskim ekonomijama.

Međutim, povećanje pumpanja ove sirovine kod velikih proizvođača intenziviralo je zabrinutost u pogledu toga da se prevelika ponuda možda neće ublažiti onom brzinom kako se očekivalo.

"Cene nafte je povuklo naniže obnavljanje straha od preterane ponude", kaže za AFP analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou, ukazujući da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) beleži najviši nivo proizvodnje u novijoj istoriji, čemu je doprinelo obnavljanje proizvodnje u Nigeriji, kao i veća ponuda proizvođača iz Persijskog zaliva.

"Pojedini analitičari upozoravaju na to da bi nafta mogla da se spusti na 40 dolara pod pritiskom tržišnog raspoloženja", dodao je on.

Proizvodnja "crnog zlata" u OPEK-u popela se za 300.000 barela dnevno u junu, na gotovo osmogodišnji maksimum od 32,73 miliona barela dnevno, prema podacima provajdera za informacije iz sektora energetike, kompanije S||P Global Plats.

Kako objašnjavaju iz te firme, na rast je uticao oporavak proizvodnje u Nigeriji i Libiji, i "kontinuirano" povećanje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Iranu.

Do problema prevelike ponude dolazi zbog pada tražnje, naročito u Kini, jednom od vodećih svetskih potrošaca energije, navodi francuska agencija.

Iz kompanije S||P Global Plats kažu da je kineska tražnja za naftom pala za 2,7 odsto u maju u odnosu na godinu ranije.

"Smanjenje tražnje za naftom u maju predstavlja četvrti uzastopni mesec negativnog rasta, koji se duguje padu tražnje za naftnim gasom i lož uljem zbog usporavanja ekonomskog rasta", navodi se u sapštenju te kompanije.

Kako se dodaje dalje, "očekuje se da će kineski rast potražnje za naftom biti prilično umeren u 2016, pošto usporava rast bruto domaćeg proizvoda usled procesa uravnotežavanja ekonomije".

Tokom poslednjih mesec dana, nafta oscilira između 44 i 52 dolara po barelu, nakon što je u februaru ove godine pala na 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara zbog prevelikih isporuka, podseća AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Mirko 15.07.2016 22:05

    Cuj zbog straha. Koliko su sve ovo zapetljali to je cudo jedno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana