Tekst objavljen: 22.08.2016 13:04        


Cene nafte oslabile su na današnjem trgovanju u Aziji, okončavši sedmodnevni rast, nakon vesti da će Irak povećati izvoz te sirovine, i usled novog rasta dolara zbog spekulacija da bi Federalne rezerve (Fed)mogle da povećanju kamatne stope ove godine. 

Nafta pada zbog većeg izvoza Iraka u Aziju

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u septembru pala je 54 centa (1,11 odsto) na 47,98 dolara za barel, a sirova severnomorska nafta "brent" je oslabila za 73 centa (1,43 odsto) na 50,15 dolara, izveštava agencija AFP.

Tržište "crnog zlata" je prošle nedelje ušlo u "raspoloženje bikova" (optimizam), ojačavši za više od 20 procenata nakon prethodnog pada na ispod 40 dolara za barel, na krilima nade da će proizvođači preduzeti mere za ublažavanje prezasićenosti ponude.

Dobici na ceni su, međutim, na današnjem trgovanju u Aziji "okrnjeni" nakon što je agencija "Blumberg njuz" izvestila da će Irak, drugi najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), povećati izvoz za oko pet odsto po osnovu potignutog sporazuma o nastavku isporuka sa svoja tri naftna polja.

Analitičari ističu da je jak dolar uoči Fedove godišnje konferencije u četvrtak u Džekson Holu, u Vajomingu, takođe podrio tražnju, pošto je nafta izražena u valuti SAD-a postala skuplja za kupce koji koriste druge novčane jedinice.

Predsednica Feda, Dženet Jelen, govoriće na konferenciji u Džekson Holu u petak, pa globalna finansijska tržišta s nestrpljenjem iščekuju da čuju šta će ona reći o planovima vezanim za američku monetarnu politiku.

Priče o novom povećanju kamata podgrejao je tokom vikenda potpredsednik Feda Stenli Fišer, koji je u nedelju izjavio da američka ekonomija raste i ispunjavanja sve ciljeve centralne banke.
Zelena novčanica je porasla u odnosu na jen, evro i funtu jutros.

"Nafta je pod pritiskom jačanja američkog dolara i vesti da Irak planira da poveća svoj izvoz, zbog čega narastaju strahovanja da će se problem prevelike ponude na tržištu pogoršati", izjavio je Bernard Ou, analitičar kompanije IG Markets u Singapuru.

"Novi razvoj događaja u vezi sa sastankom OPEK-a o mogućem zamrzavanju proizvodnje sledećeg meseca mogao bi pružiti uporište cenama nafte", ocenio je Ou za AFP.

Cene oba tipa nafte su skočile prošle nedelje na najavu sastanka članica i nečlanica naftnog kartela sledećeg meseca, uz nagađanja da bi na skupu mogli da se razmotre načini za rešavanje problema preobimne ponude.

Međutim, uprkos oporavku cena nafte analitičari su sumnjičavi prema posticanju bilo kakvog dogovora o zamrzavanju proizvodnje.

"Položaj zvezda i dalje ne obećava postizanje sporazuma o zamrzavanju proizvodnje između članica i nečlanica OPEK-a, ali je korisno da proizvođači razgovaraju", navodi u metaforičnoj analizi tržišta britanska Barkliz banka.

"Prema našem mišljenju, cene nafte će verovatno narednih nedelja još jednom kratkoročno ''zaroniti'', pre nego što dostignu održiv nivo u proseku od 50 dolara za barel u četvrtom tromesečju", dodali su iz Barkliz banke, prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte laka nafta fed nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana