Tekst objavljen: 24.02.2015 12:10        


Terminske cene nafte su danas pale, nakon jučerašnjeg blagog rasta, u svetlu pritisaka u vidu obilnih globalnih zaliha nafte. Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 29 centi na 49,16 dolara, dok je nafta tipa "brent" za aprilsku isporuku u Londonu pojeftinila 17 centi na 58,73 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Nafta pojeftinila, WTI ispod 50 dolara

Pomno praćeni izveštaj o američkim nedeljnim zalihama nafte očekuje se sutra, a analitičari koji su učestvovali u Blumbergovoj anketi očekuju rast zaliha od 3,75 miliona barela. Zalihe sirove nafte u Americi već su na rekordno visokom nivou za ovo doba godine.

Na svetske zalihe nafte utiče i povećanje proizvodnje tog energenta u Liniji nakon popravke naftovoda u luci Hariga, kao i plan Omana da uveća prozivodnju na 980.000 barela dnevno u toku 2015, navodi Blumberg.

Cene nafte su od juna izgubile oko 60 odsto vrednosti, zbog velikih zaliha, slabosti globalne ekonomije i snažnog dolara. Cene su nedavno porasle sa višegodišnjih minimuma u svetlu smanjenja broja novih bušotina u SAD, ali analitičari veruju da će turbulencije na naftnom tržištu potrajati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poeftinjenje nafte cena nafte pala cena nafte na berzi njujorška berza Terminske cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana