Tekst objavljen: 22.03.2016 11:23        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, zadržavajući se iznad nivoa od 41 dolara za barel, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nagovestila skroman oporavak cena i najavila sastanak ključnih proizvođača u aprilu. 

Nafta preko 41 dolara, OPEK predviđa skroman oporavak

Nafta WTI za isporuku u maju poskupela je danas 20 centi, na 41,72 dolara, dok je severnomorska nafta "brent", takođe za maj, poskupela 17 centi, na 41,71 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Generalni sekretar OPEK-a, Abdala El-Badri, izjavio je juče u Beču da će 15-16 država održati pregovore o ograničavanju nivoa proizvodnje u Dohi 17. aprila, ali nije znao da kaže da li će se Iran pridružiti pregovorima, prenela je njujoška agencija "Blumberg".

El-Badri je, takođe, izrazio nadu da su "cene dotakle dno", i da bi uskoro mogao uslediti njihov skroman oporavak.

Aprilski sastanak OPEK-a dolazi nakon prošlomesečnih pregovora između Katara, Rusije, Saudijske Arabije i Venecuele, na kojima je predložen sporazum o zamrzavanju proizvodnje nafte na nivou iz januara.
Analitičar sidnejske kompanije CMC Markets, Majkl Mekarti, kaže da trgovci nemaju velika očekivanja od sastanka u Kataru.

"Bio bih iznenađen kada bi mnogo ljudi na naftnom tržištu polagalo nade u ovaj sastanak", izjavio je on.
Iran je saopštio da neće podržati ovu inicijativu sve dok njegova proizvodnja nafte ne dostigne nivo od pre uvođenja sankcija toj zemlji od četiri miliona barela dnevno, što je gotovo duplo više u odnosu na aktuelni nivo proizvodnje.

Cena američke nafte WTI je prošle nedelje porasla iznad 40 dolara za barel, prvi put od decembra, podstaknuta oštrim padom dolara što generalno čini naftu jeftinijom. Obnovljeni optimizam u postizanje sporazuma o ograničavanju proizvodnje nafte je takođe pomogao podizanju cena, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte rast zaliha nafte nafta laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana