Tekst objavljen: 30.03.2017 9:59        


Neočekivane blokade u proizvodnji nafte u Libiji pomažu trgovcima da se "reše" rekordnih zaliha u SAD, koje su podrile napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji proizvodnju, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

Nafta skuplja zbog pada proizvodnje u Libiji

Libijska proizvodnja će, kako je najavljeno, pasti na 560.000 barela nafte dnevno, nakon što je cevovod koji doprema naftu sa polja Šarara, najvećeg u Libiji, prestao da radi.

Iako su sukobi rivalskih naoružanih grupa u Libiji ranije dovodili do poremećaja na tržištu, vest o najnovijem smanjenju proizvodnje nafte u toj zemlji podigla je cenu naftnih fjučersa u Njujorku za 0,7 posto, nakon što je juče porasla za 1,3 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju trgovana je za 48,72 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je skok od 35 centi u odnosu na juče, dok je severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u maju poskupela za 29 centi na 51,62 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena "brenta" je juče porasla za 58 centi na 51,33 dolara.

Pad proizvodnje u Libiji, koja je proizvodila 700.000 barela dnevno pre blokade naftovoda, makar će privremeno ublažiti zabrinutost povodom rastućih zaliha u SAD koje ugrožavaju efekte OPEK-ovog ograničavanja proizvodnje, ocenjuje njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte svetske zalihe nafte blagi rast cene nafte zalihe nafte cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana