Tekst objavljen: 21.08.2015 10:32        


Cene nafte su i danas potonule, osmu nedelju uzastopno, budući da je oštar pad vrednosti akcija na tržištima dodatno pojačao strahovanja da će neizvestan globalni ekonomski rast ugroziti tražnju na prezasićenom tržištu "crnog zlata".

Nafta u padu osmu nedelju uzastopno

Američka "laka" nafta (WTI) je za isporuke u oktobru ugovarana za 54 centa jeftinije, odnosno za 40,78 dolara po barelu, dok je cena sirove nafte "brent", takođe za oktobarske isporuke, pala 62 centa, na 46,00 dolara za barel, prenosi agencija AFP.

Cene WTI nafte za septembarske isporuke su juče na Njujorškoj berzi, poslednjeg dana ugovaranja isporuka za taj mesec, zaključene uz blagi rast od 34 centa, na 41,14 dolara, ublaživši tako raniji pad na šestoipogodišnji minimum.

"Cene nafte se i dalje ''muče'' s problemom prevelike ponude na tržištu", kaže tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou, za AFP.

Oštar pad vrednosti akcija u svetu, posebno američkih, kako navodi, dodatno je doprineo zabrinutosti da će globalni rast biti usporen, što indicira da i potražnja za energijom može ostati "mlaka".

Akcije na azijskim tržištima pale su i danas, a nastavak njihove globalne rasprodaje pogodio je i Wall Street gde se indeks Dau Džons spustio na najniži nivo ove godine, pošto zabrinutost za zdravlje svetske privrede narasta poput kotrljajuće grudve snega.

Analitičari strahuju da bi usporavanje u Kini, drugoj najvećoj svetskoj privredi, moglo za sobom da povuče i globalni rast i da zaustavi potražnju za energijom, što su loše vesti za cene nafte u vreme kada su tržišta ionako preplavljena ponudom te sirovine.

Nafta je uspela da se održi iznad nivoa od 40 dolara za barel, ali je američki bankarski gigant Sitigrup, kako podseća francuska agencija, upozorio u sredu da bi cena mogla da padne na 32 dolara po barelu, odnosno na nivo koji je poslednji put zabeležen 2008.

Ulagači očekuju nedeljni izveštaj sa američkih naftnih platformi danas, iz kog će se videti da li je pad cena sirove nafte počeo da zauzdava proizvodnju u zemlji koja je vodeći svetski potrošač.

"Da bismo imali bilo kakvo ublažavanje pritiska na cene sirove nafte, za to je potrebno rezanje proizvodnje", navodi Ou.
SAD i članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučili su da ne obaraju visok nivo proizvodnje, uprkos padu cena, zbog borbe za svoje tržišne udele.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte zalihe nafte pad cene nafte cena nafte na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana