Tekst objavljen: 07.04.2020 15:25        


Rusija i Saudijska Arabija ne mogu da se dogovore o uslovima smanjenja proizvodnje nafte, piše "Blumberg"

"Naftni rat" izgleda još nije gotov...

Međutim, ni SAD ne obećavaju da će to uraditi, ako i dođe do dogovora na sastanku OPEK+ u četvrtak.

Moskva i Rijad su se, navodno, dogovorile o količini nafte koja treba da se smanji – deset miliona barela dnevno, ali ne mogu da se dogovore kako tu količinu među sobom da podele.

Kako su saopštili izvori Blumberga, Moskva očekuje da će se kvote primenjivati u zavisnosti od prosečnog obima proizvodnje iz prvog kvartala ove godine, dok Rijad predlaže da se kvote primenjuju na osnovu tekućeg nivoa - nakon što su države OPEK povećale proizvodnju.

Od tada Saudijska Arabija je povećala obim proizvodnje nafte sa 9,8 miliona barela dnevno na 12,3 miliona barela, dok je Rusija sačuvala svoj nivo od 11,3 miliona barela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Obe strane žele da se dogovoru priključe i SAD, ali stav Vašingtona o smanjenju proivodnje nafte za sada nije jasan.

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je noćas da bi i SAD to mogle da urade.

"To je odluka koju treba da donesemo. Možda prihvatimo (smanjenje proizvodnje), a možda i ne", rekao je on na konferenciji za štampu. Ona smatra da, ako ne bude bilo tražnje, proizvodnja će automatski da se smanji.

Video-konferencija OPEK+ je zakazana za 9. april. Osim Rusije, poziv za učešće su dobili sedam najvećih izvoznika nafte koji ne ulaze u OPEK: Argentina, Brazil, Norveška, Kolumbija, Egipat, Indonezija, Trinidad i Tobago. Međutim, kako pišu mediji, SAD i Kanada, čije pridruživanje sporazumu bi moglo biti i ključno, neće učestvovati na konferenciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftni rat nafta gorivo SAD rusija saudijska arabija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana