Tekst objavljen: 04.03.2016 15:04        


Cene nafte su danas porasle u Aziji, nakon što je Nigerija saopštila da ključni proizvođači ove sirovine planiraju da se sastanu u Rusiji krajem ovog meseca kako bi razmotrili predloženo zamrzavanje proizvodnje.

Najavljeni sastanak naftaša u Rusiji podstakao cene

Današnji rast cena prati ovonedeljni trend oporavka vrednosti ove sirovine, koja se u januaru srozala blizu 13-godišnjeg minimuma, ispod 30 dolara za barel, zbog prevelike ponude na tržištu i usporavanja globalne privrede, prenosi agencija AFP.

Nigerijski ministar za naftu Emanuel Ibe Kaćikvu je izjavio juče da će se 20. marta održati sastanak vodećih proizvođača "crnog zlata", predviđajući "dramatično kretanje cena", izvestila je njujorška agencija "Blumberg njuz".

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u aprilu danas je skočila 31 cent na 34,88 dolara za barel, dok je severnomorska nafta "brent" za majske isporuke porasla 33 centa na 37,40 dolara po barelu. Oba tipa nafte su ojačala za oko 2,0 dolara od prošle nedelje.

Oporavak cena ove sirovine je rezultat spekulacija u vezi planova velikih proizvođača nafte, uključujući glavnu članicu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Saudijsku Arabiju, za zamrzavanje nivoa proizvodnje.

Da bi potencijalni sastanak članica OPEK i Rusije urodio plodom, prema mišljenju tržišnog stratega Bernarda Ou, iz singapuške kompanije IG Markets, potrebno je da na tom skupu budu prisutni svi glavni proizvođači.

"Ako veliki igrači kao što su Saudijska Arabija, Iran, Irak, pristanu na zamrzavanje proizvodnje, to bi moglo donekle da pomogne. Ali, tržišni fundamenti su i dalje uglavnom nepromenjeni, i dalje postoji prevelika ponuda", izjavio je Ou za AFP.

"Možda će na kratak rok to (dogovor) pomoći razvoju situacije na tržištu nafte, možda ćemo videti povratak cena na 40 dolara", rekao je on.
Dodatni podsticaj ovoj ugroženoj sirovini došao je iz američke Uprave za informacije o energetici (EIA) koja je juče objavila podatke o padu proizvodnje nafte na nešto iznad devet miliona barela dnevno u nedelji do 26. februara.

"Imali smo niz pozitivnih kretanja na tržištu nafte. Ako se to održi, mislim da ćemo videti održiviji oporavak na tržištu nafte, bar kratkoročno", dodao je Ou.

Nafta je i dalje na gubitku vrednosti za oko šest odsto u ovoj godini zbog spekulacija da će se globalna prezasićenost ponude produžiti zbog prevelikih američkih zaliha i najavljenog povećanja izvoza iz Irana nakon ukidanja sankcija, izvestio je "Blumberg".

Saudijska Arabija, Rusija, Katar i Venecuela su se dogovorili 16. februara u Dohi da zamrznu proizvodnju ako se i drugi proizvođači pridruže tom dogovoru, koji ima za cilj rešavanje problema prevelike ponude na tržištu, podseća agencija AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte proizvođači nafte cena nafte na berzi zamrzavanje proizvodnje nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana