Tekst objavljen: 30.04.2015 13:27        


Najbolja zemlja za iseljenje u pogledu (ne)plaćanja poreza je Antigva i Barbuda, zatim slede tri evropske zemlje, Velika Britanija, Monako i Andora.

Najveći poreski rajevi

Konsultantska kuća Bredli Hekford (Bradley Hackford) objavila je godišnju listu zemalja najboljih za strane doseljenike imajući u vidu nekoliko kriterijuma: poreska politika, kvalitet života, pravna sigurnost, bezbednost, geografski polažaj, kvalitet investicionog programa lokalnih samuprava koji podstiče strana ulaganje, prenosi list Eko.

Na prvom mestu liste je ostrvska zemlja koja se nalazi u Karipskom moru, na granici sa Atlantskim okeanom, Antigva i Barbuda. Za dobijanje stalnog boravka potrebno je uloganje u vladin investicioni program minimum 250.000 dolara ili kupovina nekretnine u vrednosti od 400.000 dolara.

Porez na dohotke stečene u inostranstvu ne postoji, a operezivanju podlažu samo prihodi zarađeni u Antigvi i Barbudi.

Na drugom mestu je Velika Britanija u kojoj se nudi mogućnost rezidecionog statusa "bez stalnog prebivališta". Ovaj specifičan status omogućava strancima da žive u Britaniji, a da ne budu oporezovani u toku sedam godina, ni na prihode, niti na imovinu van Velike Britanije.

Zbog kvaliteta života, poreske politike i geografskom položija Britanija se našla na drugom mestu liste.
Na trećem mestu je Kneževena Monako u kojoj ne postoji porez na dohodak osim za osobe sa francuskim državljanstvom koji su u obavezi da porez plate u Francuskoj. U Monaku ne postoji ni porez na imovinu, nasledstvo i poklonjenu imovinu kad je reč o direktnim naslednicima. Da biste postali državljavan ove zemlje potrebnan je samo pozamašni bankarski račun sa minimalnim iznosom od 500.000 evra. U Monako se zbog geografskog položaja naseljeva veliki broj Italijana, Francuza, Švajcaraca ali u poslednje vreme i Rusa.

Na četvrtom mestu je još jednan evropski grad-država, Andora u kojoj je za dobijanje boravka potrebno minimalno ulaganje od 350.000 evra kao i depozit od 50.000 evra. Dohodak na prihode za fizička lica je deset odsto. Bogati Rusi često biraju Andoru za iseljenje zbog geografskog položija i visokog stepena bezbednosti.

Na petom mestu su Bahami zbog nultog poreza na prihode, visok kvalitet života, političke stabilnosti, kao i blizine SAD.

Na šestom mestu je ostrvska zemlja Republika Mauricijus u jugozapadnom delu Indijskog okeana. Porez na dohodak fizičkih lica je 15 odsto. Procedura za dobijenje boravka je jednostavna, dovoljna je kupovina nekretnine minimalne vrednosti od 500.000 dolara. Ovaj program investiranja pokrenut je 2002. kako bi se podstakla izgradnja i prodaja luksuznih vila strancima.

Na šestom mestu je Malta u kojoj se ne plaća porez na dohotke stečene u inostranstvu nitu na imovinu u instranstvu. Takođe u ovoj zemlji postaji specifičan stastus bez stalnog boravka kao u Britaniji.

Na osmom mestu je Gibraltar zbog svog geografskog pložaja i lakog dolaska do rezidencionalnog statusa, a na devetom Dubaji gde su preduzeća i fizička lica za strance sa stalnim boravkom oslobodjena poreza.

Na desetoj poziciji su Kajmanska ostrva, prekomorska teritorija Ujedinjenog kraljevstva, u Kraipskom moru, na kojima je dovoljna investicija od oko 560.000 evra za dobijanje boravka, a prihodi preduzeća kao i ni fizičkih lica nisu oporezovana.

Na ovogodišnjoj listi Švajcarska se nije našla u prvih deset zbog pooštrene poreske kontrole kao i pritiska međunarodne javnosti o primeni automatske razmene podataka o poreskim obveznicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porez na zaradu neoporezivanje poreski raj porez na imovinu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana