Tekst objavljen: 16.10.2014 12:06        


Beograd, 16. oktobar - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

Narodna banka Srbije: referentna kamatna stopa 8,5 %

Izvršni odbor je ocenio da rizici iz domaćeg i međunarodnog okruženja nalažu dalju opreznost u vođenju monetarne politike. Aktuelne geopolitičke tenzije, ali i očekivano dalje smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike FED-a mogu se negativno odraziti na priliv kapitala u zemlje u regionu u narednom periodu, uključujući i Srbiju. Umereni rast premije rizika i deprecijacijski pritisci prisutni u gotovo svim zemljama regiona u poslednjih nekoliko meseci ukazuju na manju spremnost stranih investitora za ulaganja.

Izvršni odbor očekuje da će donošenje i dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi pozitivno uticati na ocenu stranih investitora u pogledu ulaganja u Srbiju, što bi u narednom periodu doprinelo jačanju otpornosti na pomenute eksterne rizike i pozitivno uticalo na premiju rizika zemlje.

 Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija postepeno vraća ka cilju od 4±1,5% i u septembru iznosi 2,1%. Prema projekciji Narodne banke Srbije, i pored izostanka očekivane korekcije cena električne energije, inflacija će se do kraja godine vratiti u granice cilja, a zatim tokom 2015. nastaviti da se kreće unutar tih granica. Povratku inflacije u granice cilja će doprineti niska baza i postepeno iščezavanje dezinflatornog efekta po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, što potvrđuje i pozitivan doprinos cena hrane međugodišnjoj inflaciji u septembru, ocenio je Izvršni odbor. S druge strane, niska agregatna tražnja, dodatno pojačana novim merama fiskalne konsolidacije, ostaje glavni dezinflatorni faktor u srednjem roku. To potvrđuje i niska bazna inflacija koja se drugi mesec za redom kreće ispod ciljanog okvira.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. novembra 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs narodna banka srbije referentna kam Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana