Tekst objavljen: 21.12.2015 12:59        


Građani koji su imali posla s finansijskim institucijama poslali su, od januara do kraja septembra ove godine, ukupno 1.500 pritužbi i preuranjenih pritužbi na adresu Centra za zaštitu korisnika finansijskih usluga pri Narodnoj banci Srbije, a najviše primedbi imali su na banke.

NBS: 1.500 pritužbi, građani se najviše žale na banke

Trećina prijava je, kako je objavila NBS, preuranjena, što znači da se građani nisu prvo obratili instituciji s kojom su imali problem, već su se direktno požalili Centru.

Građani su se, prema ovim podacima, ubedljivo najviše žalili na banke, pa je više od 80 odsto ukupnih pritužbi i preuranjenih pritužbi bilo na račun ovih institucija.

Gotovo sve preuranjene pritužbe se odnose na banke, kao i polovina pritužbi u prva tri kvartala. Prema podacima NBS, od 1. januara do 30. septembra ove godine, od ukupnog broja pritužbi, 760 se odnosilo na banke, 178 na osiguravajuća društva, sedam na lizing kuće i dve na društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Kada je reč o preuranjenim pritužbama, u istom periodu, 506 ih je stiglo zbog banaka, 42 je upućeno zbog osiguravajućih društava, tri zbog lizing kuća, i dve zbog društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Najčešće pritužbi bilo je sa zahtevima da banke vrate novac na ime mesečnih rata koji su naplatile po ugovorenom tipu deviznog kursa, a koji je bio viši od kursa po kome je kredit odobren, uz obračun zatezne kamate na tako utvrđene kursne razlike.

Pritužbe su, primera radi, stizale i zato što su banke odbijale da primene Odluku i da vrate više naplaćenog novca ili da dostave ponude s modelima olakšica za kredite indeksirane u švajcarskim francima, u situacijama kada je po istom spornom odnosu već u toku sudski spor.

Kako je navedeno u najnovijem izveštaju Centra NBS, za prva tri kvartala ove godine postupao je po 947 pritužbi i 108 predloga za posredovanje, zakazao je i održao 54 postupka posredovanja, zatim, primljene su i 553 preuranjene pritužbe, koje su prosledene na nadležno postupanje.

Odgovoreno je na 1.317 pitanja korisnika, kao i na 12.772 poziva i imejla dostavljenih Informativnom centru.

Centar NBS navodi da preuranjene pritužbe i dalje zauzimaju znatan udeo u ukupnom broju pritužbi i preuranjenih pritužbi, a u posmatranom periodu to je 37 odsto.

"To ukazuje na činjenicu da mnogi korisnici finansijskih usluga i dalje nisu upoznati s propisanom procedurom za podnošenje prigovora i pritužbe, odnosno s načinom njihovog podnošenja. Propisana procedura je takva da je neophodno da se korisnik prvo prigovorom obrati instituciji na ciji rad ima primedbu, a ako sporni odnos ne reši, u tom postupku može da podnese pritužbu NBS", piše u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pistalo 21.12.2015 14:51

    ne lipši magarče do zelene trave

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pritužbe građana naplate kredita korisnici finanisijskih usluga nbs građani Srbije banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana