Tekst objavljen: 27.06.2016 11:25        


Stabilnost srpskog finansijskog tržišta neće biti ugrožena, uprkos velikim turbulencijama na svetskim tržištima izazvanim odlukom građana Velike Britanije, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). 

NBS: Bregzit neće ugroziti stabilnost

Centralna banka i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija, ističe se u saopštenju NBS povodom rezultata referenduma u Britaniji na kojem je pobedila opcija za izlazak iz EU.

"Turbulencije na svetskim tržištima osetile su se i na domaćem deviznom tržištu, pa smo preduzeli adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi održala stabilnost finansijskog sistema. Nakon početnih pritisaka tržište je vrlo brzo umireno", ističu u NBS.

Uzimajući u obzir činjenicu niske povezanosti Srbije sa finansijskim tokovima u Velikoj Britaniji, kako se dodaje, nije nerealno očekivati da bi uticaj na domaće finansijsko tržište mogao da bude značajno manji nego što je to slučaj u drugim zemljama u razvoju.

Kao i NBS, i centralne banke širom sveta su, navode u centralnoj banci Srbije, dale obećanje da će preduzeti sve aktivnosti kako bi smanjile štetne uticaje "Bregzita" na finansijska tržišta.

Šest najvećih centralnih banaka - FED, ECB, Japan, Engleska, Kanada i Švajcarska, na raspolaganju ima svop linije kojima mogu da obezbede adekvatne nivoe devizne likvidnosti.

Južna Koreja i Indija su već intervenisale na svojim tržištima, podseća NBS, a pretpostavlja se da je to uradila i Danska. Sve ostale centralne banke su izrazile spremnost da urade isto u slucaju potrebe.

"Svesni smo da će proces izlaska Velike Britanije iz EU imati dugoročnije efekte i da će nositi pojačanu neizvesnost. Isto tako, jasno je da je početna reakcija tržišnih učesnika bila prenaglašena i da se može očekivati postepeno smirivanje situacije", navode u NBS.

Narodna banka Srbije nastavlja da prati kretanja na svetskom i domaćem finansijskom tržištu, kako bi pravovremeno reagovala na eventualne negativne uticaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
monetarne mere stabilnost domaće ekonomije nbs Velika Britanija Bregzit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana