Tekst objavljen: 14.10.2016 13:59        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 2016. godine 9,55 milijardi evra, što je za 32,3 miliona evra manje nego u avgustu, saopštila je danas NBS. Septembarski iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 211 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

NBS: Devizne rezereve u septembru 9,55 milijardi evra

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka) na kraju septembra su iznosile 7,94 milijarde i bile su manje za 20 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Prilivi u ukupnom iznosu od 148,8 miliona evra, koji su ostvareni intervencijama NBS kupovinom deviza i neto zaduženjima Srbije na domaćem finansijskom tržištu putem deviznih hartija od vrednosti, pokrili su najveći deo odliva deviza (167 miliona evra) realizovanih za neto otplate kredita.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama u otežanim uslovima plasiranja sredstava na međunarodnom tržištu, i po drugim osnovama, ostvareni su prilivi od 48,4 miliona evra, i oni su u najvećoj meri nadomestili odlive po osnovu neto smanjenja devizne obavezne rezerve banaka i servisiranja stare devizne štednje, čiji je ukupan iznos bio 62,5 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 306,2 miliona evra i bio je za 60,1 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,79 milijardi evra.

U septembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve devizne rezerve nbs manje devizne rezerve

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana