Tekst objavljen: 07.12.2015 10:50        


Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju trećeg tromesečja ove godine iznosila je 26,4 milijarde dinara i u tom periodu porasla je za 3,4 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS). Na promenu vrednosti neto imovine utiču neto uplate sredstava u fondove, isplate sredstava iz fondova, kao i dobit koju fondovi ostvaruju od ulaganja.

NBS: Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova -26,4 mlrd

U trećem tromesečju 2015. godine ukupne uplate iznosile su 580,1 milion dinara, članovi su povukli 256,2 miliona dinara, dok je dobit od ulaganja iznosila 561 milion dinara. Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju trećeg tromesečja 2015. godine, poslovala su četiri društva za upravljanje koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, jedna kastodi banka i četiri banke posrednika- Raiffeisen banka a.d. Beograd, Societe Generale banka Srbija a.d. Beograd, NLB banka a.d. Beograd, i Sberbank a.d. Beograd.

Na kraju trećeg tromesečja, u društvima za upravljanje bilo je zaposleno 117 lica i broj zaposlenih je povećan za tri u odnosu na prethodno tromesečje.

Narodna banka Srbije, na osnovu položenog stručnog ispita i ispunjenih ostalih potrebnih uslova, izdaje dozvolu za obavljanje poslova informisanja o poslovanju dobrovoljnih penzijskih fondova. Do kraja trećeg tromesečja 2015. godine izdata je ukupno 641 dozvola za obavljanje poslova agenta prodaje.

Društva za upravljanje i banke posrednici angažuju agente prodaje, a na kraju trećeg tromesečja 2015. godine društva za upravljanje angažovala su 81 lice, a banke posrednici 316 lica. Na kraju trećeg tromesečja, struktura ulaganja imovine fondova nije znatnije izmenjena. Najveći udeo imale su državne obveznice koje su činile 85,4 odsto ukupne imovine.

Sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 9,9 odsto, a akcije 4,2 odsto ukupne imovine fondova. Ulaganje u nepokretnosti, investicione jedinice otvorenih investicionih fondova i potraživanja čine klasu ostalo koja je iznosila 0,6 odsto. Na tržištu obveznica stare devizne štednje na kraju trećeg tromesečja 2015. godine prinos obveznica dospeća 2016. godine godine iznosio je 1,33 odsto.

U saopštenju NBS navodi se da je na Beogradskoj berzi tokom trećeg tromesečja 2015. godine zabeležen pad cena akcija od 2,7 odsto, mereno indeksom BELEX159 (vrednost indeksa na kraju septembra bila je 628,32).

Kretanje indeksa za poslednjih godinu dana zabeležilo je pad od 5 odsto, a referentna kamatna stopa na kraju trećeg tromesečja 2015. godine iznosila je isto 5 odsto. U trećem tromesečju 2015. godine dinar je apresirao u odnosu na evro, tako da je na kraju ovog tromesečja vrednost dinara veća za 0,7 odsto u odnosu na kraj prethodnog tromesečja.

U istom periodu, vrednost dinara je u odnosu na američki dolar veća za 1,2 odsto.U trećem tromesečju došlo je do usporavanja inflacije, a stope rasta cena u julu, avgustu i septembru bile su -0,9 odsto, 0,9 odsto, odnosno 0 odsto, respektivno. Potrošačke cene u septembru 2015. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 1,4 odsto.

Učešće dobrovoljnih penzijskih fondova u prometu na Beogradskoj berzi u trećem tromesečju iznosilo je 3,1 odsto. Troškovi nastali u vezi s kupovinom, prodajom i prenosom hartija od vrednosti (naknade centralnog registra, berzanske naknade, poreske obaveze) i troškovi tekućeg održavanja nepokretnosti u koje je uložena imovina fonda naplaćuju se iz imovine fonda.

Ostali troškovi naplaćuju se iz imovine društva za upravljanje. Na kraju trećeg tromesečja 2015. godine, u fazi akumulacije nalazi se 189.382 korisnika. Oni imaju 257.024 sklopljenih ugovora o članstvu u dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju stanovnika iznosilo je 2,66 odsto, a u ukupnom broju zaposlenih 11,06 odsto. Iznos akumuliranih sredstava zavisi od visine uplata, prinosa koje ostvaruju fondovi, visine naknada i dužine perioda akumulacije sredstava, tako da se sa povećanjem iznosa doprinosa i perioda akumulacije sredstava, uz prinose koje fondovi ostvaruju, povećava i iznos prosečnih sredstava na individualnim računima članova.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos iznosio je nešto više od 165.000 dinara i u stalnom je porastu.

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju trećeg tromesečja 2015. godine iznosi oko 45 godina, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korisnici osiguranja kapital fonda nbs dobrovoljni penzioni fondovi penzioni fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana