Tekst objavljen: 12.02.2021 15:10        


Američka multinacionalna banka J. P. Morgan odlučila je da od 30. juna 2021. godine uključi dinarske obveznice Republike Srbije u svoj globalni indeks obveznica "J.P. Morgan GBI-EM index", saopštila je Narodna banka Srbije (NBS)

NBS: J.P. Mogran uključio i dinarske obveznice u globalni indeks

U NBS ocenjuju da će to doprineti privlačenju novih investitora, jer ova odluka predstavlja i "potvrdu likvidnosti jedne ekonomije".

Nakon toga, dinarske obveznice bi trebale da budu uključene i u indeks GBI-EM Global Diversified.

Napominje se da je on jedan od repernih (benchmark) indeksa obveznica koje su emitovane u lokalnim valutama zemalja u razvoju i da njega najčešće prate strani međunarodni investitori.Obveznice će biti uključene i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i GBI-AGG Diversified indekse, koji obuhvataju državne obveznice u domaćoj valuti kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju.

"Кada smo 2015. započeli aktivnosti na uključenju srpskih dinarskih obveznica u J.P. Morgan indeks obveznica malo ko je verovao da će se to zaista i desiti", izjavila je guvernerka Narodne banke SrbijeJorgovanka Tabaković.J.P. Morgan, kako navodi NBS, u svom izveštaju posebno ističe napredak na polju likvidnosti tržišta dinarskih obveznica, zbogčega su investitori postali poslednjih godina "zainteresovani za trgovanje domaćim hartijama od vrednosti".

Navodi se i da su međunarodni investitori saglasni da se likvidnost na tržištu srpskih dinarskih obveznica oporavila i vratila na nivoe pre pandemijske krize.

U izveštaju J.P. Morgan navodi se i da je Srbija u prethodnih godina uložila značajne napore ka razvijanju repernih (benchmark) emisija dinarskih obveznica. Kako se objašnjava, to doprinosi povećanju obima pojedinačnih dinarskih instrumenata i pozitivnojeuticalo na povećanje likvidnosti na domaćem finansijskom tržištu.

U navedene indekse biće uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti 7, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju na naplatu 2026, 2028. i 2032. godine.

Srbija je 10. februara prodala desetogodišnje državne obveznice, a obim te aukcije iznosio je 10 milijardi dinara. One će dospeti na naplatu 8. februara 2028. godine

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
globalni indeks obveznica Narodna banka Srbije dinarske obveznice JP Morgan ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana