Tekst objavljen: 09.08.2016 13:29        


Sezonski je uobičajeno da od šestog do devetog meseca u godini cena svežeg mesa poraste, ocenila je danas Narodna banka Srbije, dodajući da je rast potrošačkih cena od početka godine velikim delom vođen sezonskim faktorima. 

NBS: Poskupljenje mesa u ovo doba godine - ništa čudno

Nedavno je potrošače u Srbiji iznenadio skok cena svinjskog mesa za oko 30 odsto, a zatim i poskupljenje piletine za oko 25 odsto.

"U proteklih 10 godina, tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, a to je zavisilo od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa", objavila je NBS komentarišući uticaj sezonskih faktora na inflaciju.

Istorijski posmatrano, piše, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatim i do njenog pada.

Uoči najava poskupljenja svinjskog mesa ove godine, guverner Jorgovanka Tabaković je izjavila da bi poskupljenje svežeg svinjskog mesa moglo da poveća inflaciju za 0,32 do 0,56 odsto.

"Ako svinjsko meso s kostima poskupi za 16,2 do 36 odsto, očekujemo da će pogurati inflaciju od 0,32 do 0,56 odsto", rekla je Tabaković.

Kada je reč o cenama voća i povrća, NBS navodi da je sezonski faktor još izraženiji i cene ovih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća.

Ipak, cene voća su u ovom trenutku u proseku niže za oko 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su cene povrća u proseku na sličnom nivou.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena je, od početka godine zaključno s junom, iznosio 0,9 odsto, od čega 0,4 odsto u toku prvog i 0,5 odsto u toku drugog tromesečja, u oba slučaja, mahom vođeno sezonskim faktorima.

Gledajući samo prva tri meseca ove godine, najveći pozitivan doprinos inflaciji potekao je od sezonskog rasta cena voća i povrća, a značajan negativan doprinos od sezonskog pada cena svežeg mesa, odeće i obuće i turističkih paket-aranžmana.

U drugom tromesečju ovi sezonski faktori imali su uglavnom obrnut uticaj. Cene turističkih paket-aranžmana i cene odeće i obuće ostvarile su sezonski rast i dale najveći pozitivan doprinos rastu inflacije, dok je, s druge strane, najveći negativan doprinos potekao od sezonskog pada cena povrća.

NBS objašnjava, a povodom pisanja pojedinih medija o indeksaciji plata i penzija ostvarenom inflacijom, da Zakon o budžetskom sistemu ne predviđa automatsko usklađivanje plata sa inflacijom.

NBS, kako navode, očekuje da će se međugodišnja inflacija postepeno približavati donjoj granici cilja do kraja godine, a da će se u granicama ciljanog koridora naći sledeće godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pistalo 09.08.2016 15:17

    Šta znači nekome sa 5000 eura plate poskupljenje mesa
    ili nečega drugog.Nema inflacije ? reši se inflacije povećanjem,
    potročenih metara kubnih vode umesto cena i budečš u plusu
    bez inflacije.Epa narode ako si toliko nepismen da to nevidiš
    i da se protiv takvih stvari nebuniš neka ti bude, Jorgovankina
    priča da nema inflacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija nbs skok cene mesa cena mesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana