Tekst objavljen: 11.08.2016 16:00        


Narodna banka Srbije je iznela procenu da će ove godine rast cena svežeg svinjskog mesa, po svemu sudeći, biti iznad proseka, jer na to, pored sezonskih faktora, deluju i globalni faktori. 

NBS: Rast cena svinjskog mesa biće iznad proseka

Godinama unazad, u periodu od maja do septembra, cene svežeg svinjskog mesa beležile su sezonski rast koji je kumulativno iznosio oko 20 posto, nakon čega je sledila stabilizacija cena, a zatim i njihov pad, saopštila je Narodna banka Srbije.

Specifične su bile 2007, 2008. i 2012. godina, u kojima je dolazilo do značajnog rasta cena primarnih proizvoda, kao i deprecijacije dinara, kada je rast cena svežeg svinjskog mesa u istom periodu iznosio i više od 40 posto, navedeno je u saopštenju.

Ove godine, u maju i junu, zabeležen je rast cena svežeg svinjskog mesa od preko 10%, a očekujemo da će ga zvanična statistika registrovati i za jul i avgust, napomenula je NBS.

Cenimo da će ove godine rast cena svežeg svinjskog mesa, po svemu sudeći, biti iznad proseka, jer na to, pored sezonskih faktora, deluju i globalni faktori - rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu u drugom tromesečju, kao i poremećaji na tržištu u EU, na kome je cena žive vage povećana od aprila, saopštila je NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs skok cene mesa cena mesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana