Tekst objavljen: 10.06.2016 9:00        


Narodna banka Srbije zadržala je referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4,25 odsto. Izvršni odbor NBS, ocenio je na sednici, da u trenutnim okolnostima, postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje da se inflacija početkom sledeće godine vrati i stabilizuje u granicama cilja, saopštila je centralna banka.

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 4,25 odsto

Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope na istom nivou, Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i očekivano slabljenje dezinflatornih pritisaka po osnovu svetskih cena primarnih proizvoda u narednom periodu.

S druge strane, smanjenju uticaja spoljnih rizika doprinose domaći faktori, pre svega postignuto i očekivano dalje smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže.

Uz konstataciju da cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu nastavljaju da se oporavljaju, NBS ocenjuje da bi to, uz očekivano povećanje inflacije u zoni evra i ubrzaniji oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji, trebalo da doprinese postepenom rastu međugodišnje inflacije u narednom periodu.

Prema majskoj srednjoročnoj projekciji NBS, inflacija bi u granice cilja trebalo da se vrati početkom sledeće godine, a zatim da nastavi kretanje na nivou od oko 3,0 odsto. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti odlučivano o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. jula, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs nbs referentna kamata zadržana referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana