Tekst objavljen: 13.08.2015 12:30        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 5,5 odsto.

NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 5.5 odsto

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da u julu iznosi 1,0 odsto.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu dezinflatorni uticaj većine domaćih faktora, nisku inflaciju u međunarodnom okruženju i stabilizovana inflaciona očekivanja u granicama cilja.

Konstatovano je da su, nakon postizanja dogovora Grčke sa međunarodnim kreditorima, niži i eksterni rizici, što uz aranžman sa MMF-om i povoljnije ekonomske i platnobilansne rezultate od očekivanih, doprinosi relativnoj stabilnosti deviznog tržišta i povoljnijoj percepciji investitora za ulaganja u Srbiju. Povoljnijoj makroekonomskoj perspektivi zemlje doprinose i efekti mera fiskalne konsolidacije istovremeno smanjujući izloženost domaće ekonomije negativnim eksternim uticajima, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen javnosti u sredu, 19. avgusta 2015.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. septembra 2015. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs nbs referentna kamata smanjena referentna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana