Tekst objavljen: 09.12.2021 14:55        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0 odsto

NBS: Referentna stopa ostaje ista i ovog meseca


Narodna banka Srbije od oktobra ove godine postepeno smanjuje ekspanzivnost monetarne politike bez promene osnovnih kamatnih stopa, imajući u vidu povećane troškovne pritiske u međunarodnom i domaćem okruženju i neophodnost uticaja na inflaciona očekivanja, navodi se u saopštenju.

„Pored obustavljanja aukcija repo kupovine hartija od vrednosti putem kojih je u prethodnom periodu bankama obezbeđivana dinarska likvidnost, NBS postepeno povećava procenat viškova dinarske likvidnosti, koje reverznim repo aukcijama (repo prodajom hartija od vrednosti) povlači na nedelju dana, kao i prosečnu ponderisanu stopu na tim aukcijama. Od oktobra ova stopa je povećana sa 0,11 odsto, koliko je do tada u proseku iznosila od početka godine, na 0,34 posto, koliko je iznosila na poslednjoj reverznoj repo aukciji“, ističe u NBS-u.

Dodaju da će i u narednom periodu, Narodna banka Srbije postepeno, u skladu sa okolnostima, nastaviti da povećanjem prosečne ponderisane repo stope, u okviru postojećeg koridora kamatnih stopa, pooštrava monetarne uslove.

„Više svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoji u snabdevanju i znatno više cene transporta na globalnom nivou, uz efekte niske baze iz prethodne godine, doveli su do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je u oktobru iznosila 6,6 posto. Pritom, tri četvrtine međugodišnje inflacije bilo je opredeljeno faktorima na koje monetarna politika ne može da utiče – cenama hrane i energenata. Treba imati u vidu i to da su cene obeju grupa proizvoda tokom prethodne godine bile izrazito niske usled izostanka znatnije tražnje“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„S druge strane, bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike više utiču, u oktobru je ponovo bila znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je 2,7 odsto međugodišnje. Očuvanju bazne inflacije na niskom nivou doprinosi dugogodišnja relativna stabilnost deviznog kursa, koja predstavlja snažno sidro cenovne stabilnosti i koja će biti očuvana i u narednom periodu, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja i za godinu dana unapred, i u srednjem roku. U prilog očuvanju inflacionih očekivanja idu i mere Vlade Srbije u pogledu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica.“

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kao i većina drugih centralnih banaka u svetu, i Narodna banka Srbije očekuje da će faktori više ukupne inflacije u najvećoj meri biti privremenog karaktera i da će biti iscrpljeni u narednoj godini.

„U skladu s tim, Narodna banka Srbije očekuje usporavanje inflacije od drugog tromesečja 2022. godine, tako da bi sredinom godine trebalo da se vrati u granice cilja (3,0 ± 1,5%). Nakon toga, inflacija će se kretati ka centralnoj vrednosti cilja, pri čemu postoji mogućnost da se krajem 2022. nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona, ako se ima u vidu efekat više baze iz ove godine“, navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije referentna kamatna stopa ref stopa referentna kamatna stopa nbs ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana