Tekst objavljen: 25.01.2019 15:59        


Narodna banka Srbije upozorila je da je praksa, po kojoj trgovinski lanci ne prihvataju čekove pojedinih banaka na poček, sporna kako sa stanovišta diskriminacije tako i finansijske stabilnosti.

NBS: Trgovci diskriminišu pojedine banke

Kako navode u centralnoj banci, takvo ponašanje kod potrošača može da izazove pogrešnu percepciju da su samo one banke čije čekove trgovci prihvataju na poček, dovoljno finansijski jake i stabilne.

Već četiri godine ustaljena je praksa da najveći trgovinski lanci rangiraju banke prema njima znanim kriterijumima tako da u većini radnji na poček „prolaze“ čekovi samo polovine od tridesetak banaka, koje zvanično posluju na tržištu Srbije. Naše ranije istraživanje pokazalo je da je nejasno po kojim parametrima se trgovci vode u kreiranju tih lista banaka, jer nisu iste u svim trgovinskim lancima.

Pojedini trgovci rekli su ranije za „Politiku” da je razlog ovakvom ponašanju, negativno iskustvo koje su imali posle gašenja Univerzal banke i da su potom u odabiru „prihvatljivih“ banaka koristili javne podatke NBS-a o bonitetu banaka, prihvatajući samo one sa visokom bonitetnom ocenom. Sa druge strane, banke se nikada nisu oglašavale ovim povodom iako je jasno da je reč o diskriminaciji učesnika na tržištu. I Narodna banka Srbije je u saopštenju dostavljenom našoj redakciji navela da bi se ovo moglo protumačiti kao narušavanje reputacije pojedinih banaka, koje uredno posluju u Srbiji, što na kraju krajeva može da bude dodatni pravni rizik za trgovce.

– Narodna banka Srbije kontinuirano prati sve aktivnosti koje mogu ugroziti stabilnost finansijskog sistema, bez obzira da li te aktivnosti preduzimaju banke ili druga privredna društva i fizička lica. U konkretnom slučaju, NBS ističe da sve poslovne banke u Srbiji koje, između ostalog, izdaju i čekove, imaju važeće dozvole za rad i pod stalnim su nadzorom NBS-a. To znači da sve moraju biti jednako, nediskriminatorno tretirane. U skladu sa tim preporučujemo svim trgovcima da svoju poslovnu praksu prilagode tom pravnom i činjeničnom stanju – navode u NBS-u.

Plaćanje na poček nije uobičajena praksa na drugim tržištima. Ček jeste zvanično sredstvo plaćanja, ali ne i kreditiranja. Poček je uveden u Srbiji pre dvadesetak godina usred krize i slabe kupovne moći i dalje ga koristi veliki broj kupaca. Procene su da se petina računa kod nas i dalje plaća na odloženo i do godinu dana, tako da bi ukidanje ove mogućnosti trgovcima donelo rizik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

I NBS primećuje taj aspekt ovog problema.

– Nejasni su interesi kojima se trgovci rukovode, lišavajući sebe dodatnih izvora prihoda po osnovu proširene saradnje sa svim bankama i njihovim klijentima – konstatuje NBS. Oni dodaju da se takođe može otvoriti pitanje potencijalne diskriminacije potrošača i kršenja njihovih osnovnih prava među kojima je i pravo na zadovoljenje osnovnih potreba uređeno Zakonom o zaštiti potrošača. Narodna banka Srbije na kraju ukazuje na to da je nadzor nad primenom odredaba prethodno navedenih zakona u nadležnosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje obavlja poslove državne uprave – inspekcijskog nadzora u oblasti trgovine i zaštite potrošača.

Ministarstvo je, dodaju, ovlašćeno da oceni usklađenost ovakvog postupanja trgovaca sa načelima trgovine, a posebno načelom ravnopravnosti poštenja, koje podrazumeva dužnost trgovaca da ispravno postupaju u tržišnoj utakmici. Našoj redakciji u poslednje vreme javljaju se čitaoci koji tvrde da im se sve češće dešava da su u trgovinskim lancima prinuđeni da ostave odabranu robu na kasi, jer čekovi njihove banke ne prolaze. Ovakva obaveštenja nisu ni dovoljno jasno istaknuta, pa često informaciju dobiju tek od kasira.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Zakonom o zaštiti potrošača Ministarstva trgovine nbs banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana