Tekst objavljen: 18.11.2017 16:00        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici doneo Odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu uvodi turska lira.

NBS: Turska lira uvedena na listu valuta

Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila učešćem Republike Turske u spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu.

U obzir je uzet i konstantan rast broja turskih državljana koji posećuju Republiku Srbiju. Takođe, uvođenjem turske lire na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu olakšava se poslovanje turskim i domaćim kompanijama koje međusobno sarađuju, što će se povoljno odraziti na obim spoljnotrgovinske razmene. Očekuje se da uvođenje turske lire podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Republike Srbije i Republike Turske.

Turska lira će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju. Takođe, turska lira će se uključiti i na listu deviza koje Narodna banka Srbije može kupovati i prodavati na deviznom tržištu.

Turska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „turska lira“ sa slovnom oznakom TRY i numeričkom oznakom 949.

Navedena Odluka stupa na snagu 1. decembra 2017. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lista valuta kupovina lira turska lira Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana