EUR 117,59 USD 105,94 CHF 109,97

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 01.06.20. :: 117.5953 rsd

Tekst objavljen: 09.09.2016 13:32        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od četiri odsto. Donoseći odluku, IO je imao u vidu očekivane efekte dosadašnjeg snižavanja referentne kamate, kao i očekivano kretanje inflacije u narednom periodu, saopšteno je iz NBS.

NBS zadržala referentnu kamatu na četiri odsto

Izvršni odbor ocenjuje da će na povratak međugodišnje inflacije u granice cilja u prvoj polovini naredne godine uticati, pre svega, postepen rast agregatne tražnje u Srbiji i inflacije u međunarodnom okruženju, kao i niska baza kod cena naftnih derivata, dok će je niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme usporavati.

Takođe, navedeno je, IO je je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i njen mogući uticaj na kretanje inflacije i tokove kapitala ka zemljama u usponu.

Ipak, kako piše, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi povećava otpornost domaće privrede na uticaje iz međunarodnog okruženja. Zahvaljujući tome, smanjena je i spoljna neravnoteža, a makroekonomski izgledi naše privrede znatno su bolji, što je, podseća NBS, potvrdio i MMF u okviru četvrte i pete revizije aranžmana.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. oktobra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs izvršni odbor referentna kamata kamatna stopa MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana