Tekst objavljen: 06.07.2015 15:00        


Nemački zvaničnici su saopštili danas da trenutno ne postoji osnova za pregovore sa Grčkom o novom paketu pomoći ili otpisu duga, dok zvanični Madrid poručuje da je ta zemlja otvorena za pregovore s Atinom o novom paketu pomoći. 

Nemačka ne vidi osnov za nove pregovore sa Grčkom

"U svetlu jučerašnje odluke grčkih građana, ne postoji osnova za ulazak u pregovore o novom paketu pomoći", izjavio je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, a prenosi agencija Frans pres.

Više od 61 odsto Grka je na jučerašnjm referendumu reklo "ne" predlogu međunarodnih poverilaca, a premijer Aleksis Cipras poručio da je time Grčka okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore.

Zajbert je, komentarišući jutrošnju ostavku grčkog ministra finansija Janisa Varufkaisa, koji je u više navrata kritikovao politiku štednje koju zagovara Berlin, rekao: "Ne radi se o ljudima, već o funkcijama".

Vezano za zahtev Atine za restrukturiranje njenog duga, portparol nemačkog ministarstva finansija Martin Jeger je rekao: " Ne vidim razlog za otpočinjanje pregovora".

S druge strane, španski zvaničnici poručuju da je Španija otvorena za pregovore sa Atinom o novom paketu pomoći, nakon što su Grci na jučerašnjem referendumu odbacili na referendumu predloge kreditora za finansijsko spasavanje Grčke.

"Grčka ima pravo da traži treći paket pomoći. Španska vlada je otvorena za pregovore", izjavio je španski ministar ekonomije Luis de Gindos, i dodao da je neizbežno sprovođenje grčkih ekonomskih reformi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija Nemačka dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana