Tekst objavljen: 15.09.2022 13:45        


Prema odluci Saveznog suda za rad (BAG), u Nemačkoj je uvedena obveza beleženja radnih sati. Prema nemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedeljom morali biti dokumentovani, a ne celo radno vreme, piše Fenix Magazin

Nemačka uvodi obavezu za radnike: Svi radni sati tokom meseca moraju da se upišu


Odluka BAG-a je predmet žestoke rasprave u vladi Semafor koalicije i među stručnjacima za radno pravo.

Predsednica najvišeg nemačkog Radnog suda Inken Gallner jučer je u Erfurtu opravdavala obvezu poslodavaca da sistematski evidentiraju radno vreme svojih zaposlenih, tumačenjem nemačkog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu nakon presude tzv. Evropski sud pravde (EuGH).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Stručnjaci: Ovo će imati dalekosežne posledice

Stručnjaci očekuju da će temeljna presuda BAG-a imati dalekosežne posledice na modele radnog vremena temeljene na poverenju koji su se praktikovali u poslovanju i administraciji, posebno što se tiče rada od kuće.

Inken Gallner, predsednica suda, pozvala se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obvezuje poslodavce da uvedu sustav kojim se mogu beležiti odrađeni sati zaposlenika.

"Ako nemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Evropskog suda pravde, onda već postoji obveza evidentiranja radnog vremena", rekao je Gallner.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao Nemačka radni sati posao u nemackoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana