Tekst objavljen: 26.03.2021 15:35        


Predložene izmene zakona o garanciji u Nemačkoj mogle bi dovesti do skoka cena polovnih automobila u toj zemlji za oko 10 do 20 odsto, ali i kraja prodaje starijih polovnjaka. To bi moglo da utiče i na naše tržište, jer se veliki broj automobila iz Nemačke uvozi u Srbiju

Nemci menjaju pravila, skok cena polovnjaka na vidiku

Nemački garancijski zakon trebalo bi da se uskladi sadirektivama EUo prodaji robe, a nemačko Državno udruženje nezavisnih trgovaca motornim vozilima pobunilo se protiv tih izmena i obratilo se nemačkim vlastima zbog posledica koje bi izmene zakona mogle da donesu.

Iz tog udruženja navode da su predviđene izmene veoma nepovoljne ineodrživeza trgovinu motornim vozilima, prenosi revija Hrvatskog autokluba.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Evropska pravila predviđaju da svaki prodavac mora da dajegaranciju od godinu dana, a ona je do sada bila šest meseci. Kako je to napisano u evropskoj Direktivi o prodaji robe, „smatra se da je svaka neusklađenost koja se pojavi u roku od godinu dana od trenutka isporuke robe, postojala i u trenutku isporuke, osim ako se ne dokaže suprotno ili ako nije spojiva s prirodom robe ili prirodom neusklađenosti“.

Trgovci automobilimanavode da im toliko dug rok stvara velike probleme. Iako novi propisi idu na ruku kupcima polovnih automobila, dugoročno bi moglo doći do toga da oni budu najviše oštećeni, zbograsta cenavozila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rast cena polovnjaka automobili automobilizam polovni automobili polovnjaci polovnjaci iz nemačke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana