Tekst objavljen: 18.04.2016 14:55        


Ruski berzanski indeksi su danas pali, pošto vodeći svetski proizvođači nafte nisu uspeli na sastanku u Dohi da dogovore ograničavanje proizvodnje, što je stvorilo dodatne probleme za rusku privredu koja uveliko zavisi od "crnog zlata". 

Neuspeh naftnih pregovora, oborio ruske berze i rublju

Moskovski berzanski indeks RTS, izražen u dolarima, pao je rano jutros za četiri odsto, dok je drugi indeks, MICEX, "skliznuo" za više od jedan odsto, prenosi agencija Frans pres.

Ruska valuta rublja je oslabila za više od tri odsto prema dolaru i evru, posle oporavka proteklih nedelja usled stabilizacije cena nafte i očekivanja da će biti postignut dogovor između ključnih naftnih proizvođača.

Neuspeh pregovora u Dohi će, prema ocenama analitičara, našteti ruskoj valuti.
"Čini se da će, srednjoročno gledano, na tržištu preovladavati osećanje razočaranosti", saopštili su analitičari ruske banke VTB Kepital.

Ruska ekonomija je upala u duboku recesiju, delimično zbog pada cena nafte, i polagala je velike nade u postizanje sporazuma o ograničavanju proizvodnje.

Na jučerašnjem sastanku u Dohi, Saudijska Arabija je odbila ograničavanje proizvodnje, poručivši da dogovor mora da obuhvati sve članice OPEK-a, uključujući i regionalnog rivala, Iran, koji je bojkotovao pregovore.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pala rublja nafta proizvodnja nafte rublja pregovori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana