Tekst objavljen: 06.02.2018 9:20        


Narodna banka Srbije nije dala dozvolu za preuzimanje banke u Srbiji koju je osnovao mobilni operater. NBS: Bugarski investicioni fond ne ispunjava potrebne uslove iz propisa naše države.

Neuspela prodaja Telenor banke

Bugarski fond "River stiks kapital" neće postati vlasnik Telenor banke. Kako je "Novostima" potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, ovaj fond nije dobio dozvolu za preduzimanje većinskog paketa akcija ovdašnje banke u vlasništvu telekomunikacionog operatera.

KUPILI LICENCU ZA POSLOVANJE

Kompanija "Telenor" osnovala je Telenor banku 2014. godine, kupivši tadašnju KBC banku, bez klijenata koje je preuzela Sosijete ženeral banka. "Telenor" je, na ovaj način, praktično kupio bankarsku licencu za poslovanje u Srbiji. Iako kupoprodajna cena nije obelodanjena, kompanija je istakla da je ukupna investicija za uspostavljanje prve onlajn mobilne banke u regionu bila oko 40 miliona evra. Banka ima više od 350.000 korisnika.

- NBS nije odobrila navedenom fondu preuzimanje većinskog paketa akcija u Telenor banci, odnosno nije dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u banci, s obzirom na to da je na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije utvrdila da ne ispunjava uslove utvrđene propisima Republike Srbije - rečeno je "Novostima" u NBS.

U kompaniji "Telenor" potvrdili su "Novostima" da nije dobijena saglasnost za strateško partnerstvo sa fondom "River stiks kapital" u Telenor banci, koja podrazumeva preuzimanje 85 odsto akcija banke.- Strateško partnerstvo sa fondom "River stiks kapital" je važan korak, jer želimo dalje da razvijamo poslovanje Telenor banke i portfolio usluga koje nudimo - rekla je za "Novosti" Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka "Telenora" u Srbiji i predsednica Upravnog odbora Telenor banke.

- "Telenor" veruje da partnerova reputacija, ekspertiza i iskustvo poslovanja u finansijskom sektoru predstavljaju vrednost za buduće poslovanje banke. U narednom periodu, podržaćemo svaki korak koji će doprineti pozitivnom ishodu ovog procesa.

U pisanom odgovoru dostavljenom "Novostima" oglasio se i Elvin Guri, generalni direktor investicionog fonda "River stiks kapital", najavljujući da će nastojati da svoju investiciju ostvare.

- Duboko verujemo u potencijal Telenor banke, i želimo da uđemo na bankarsko tržište Srbije kao novi investitor - navodi Elvin Guri. - Nastavićemo da razgovaramo sa nadležnim državnim institucijama, sa ciljem da pronađemo najbolje rešenje. Uvereni smo u uspeh ovog partnerstva, i da će ono doneti nove benefite i korisnicima Telenor banke i srpskom tržištu.

Vest o prodaji bugarskom fondu objavio je "Telenor" u avgustu prošle godine. Tada je, u javnom saopštenju, navedeno da je vlasnik banke, kompanija "Telenor", prodala 85 odsto udela u svojoj Telenor banci investicionom fondu "River stiks kapital". Na ovaj način, kroz strateško partnerstvo sa Telenor bankom, fond "River stiks" trebalo je da prvi put kroči na srpsko tržište.

O FONDU

Investicioni fond "River stiks kapital" osnovao je Elvin Guri, bugarski biznismen poreklom iz Albanije, koji je prethodno bio osnivač nebankarske finansijske institucije "Džet fajnans", koju je kasnije prodao francuskoj grupaciji "BNP Pariba". Pre nego što je postao preduzetnik, Guri je radio za "Prajsvoterhaus kupers" i EBRD u Sofiji i Londonu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
telenor banka prodaja banke Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana