Tekst objavljen: 01.04.2015 11:17        


Predsednica Nadzornog odbora Evropske centralne banke (ECB) Danijel Nuj izjavila je danas da bi banke trebalo da ograniče izloženost javnom dugu zemalja evrozone, za koji navodi da više ne može da bude tretiran kao nerizičan. 

Ni obveznice država evrozone nisu bez rizika

"Postoji problem sa tim kako se javni dug tretira na bilansu stanja. On se trenutno tretira kao oslobođen rizika, ali smo tokom perioda krize naučili da državne obveznice nisu bez rizika. Banke bi zbog toga morale da pokriju takve obveznice kapitalom, kao što se od njih zahteva za ostala sredstva", rekla je Nuj u intervjuu nemačkom poslovnom dnevniku Handelsbla.

Prema postojećim propisima, banke moraju da ograniče izloženost dužnicima iz privatnog sektora do maksimalno četvrtine njihovog kapitala. To pravilo treba da se primenjuje i na državne obveznice, smatra Nuj.

"Budući da evrozona ima 19 članica, banke imaju mnogo mogućnosti da diversifikuju portfolije državnih obveznica. Važno je da se zna da takve hartije nisu nerizične. Kada bi postojali propisi koji bi to pojasnili, to bi poslalo snažan signal", navodi ona.

Jedinstveni nadzorni mehanizam od novembra prošle godine funkcioniše u okviru ECB i direktno nadzire 123 bankarske grupacije u evrozoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obveznice evrozone rizične obveznice evrozona odluke ecb ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana