Tekst objavljen: 27.07.2015 12:52        


Zemlje evrozone više ne dovode u pitanje potrebu restrukture grčkog javnog duga, već se pitaju koji je najbolji način da se to učini, izjavio je danas član izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB), Benoa Ker. 

Nije pitanje da li, već kako restrukturirati dug Grčke

Ker je, u intervjuu za francuski dnevnik Mond, izjavio da sve zemlje evrozone žele da Grčka ostane u monetarnom bloku i da su spremne da ponude "finansijsku solidarnost", pod uslovom da je Grčka spremna da sprovede reforme, prenosi Rojters.

"Istina je da nije sporno da li treba restrukturirati grčki dug, već kako to učiniti na način koji bi zaista doprineo grčkoj ekonomiji", rekao je Ker.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ovog meseca poručio da će učestvovati u trećem paketu finansijske pomoći Grčkoj samo ako se toj zemlji dug restrukturira.

Direktorka MMF-a, Kristin Lagard, izrazila je nadu da će evrozona pristati na otpis dela grčkog duga, nakon pozitivnih signala iz Brisela na temu restrukture duga.

"Potrebno je pronaći način za olakšanje dužničkog tereta Grčke, da bi se toj zemlji omogućilo da se vrati na održiv put", rekla je Lagard u intervjuu za Si-En-En, ukazujući na nekoliko načina za ublažavanje grčkog dužničkog tereta: produženje rokova otplate zajmova, sniženje kamatnih stopa na zajmove ili otpis dela ukupnog duga, takozvano "šišanje" duga koje vlade zemalja evrozone ne prihvataju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija dogovor sa mmf grčki dug restrukturiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana