Tekst objavljen: 09.06.2015 15:45        


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da osnovni problem u državnom sektoru nije višak zaposlenih, već njihova struktura.

Nije problem višak zaposlenih, već njihova struktura

"U ovom trenutku smo suočeni, a i više godina sa problemom da smo nasledili državu u kojoj se ne finansira cilj, usluga, funkcija, već se finansiraju zatečeni zaposleni na nekoj funkciji, istakla je ona na 15. Ekonomskom samitu Srbije čiji je Tanjug medijski partner.

Ona je rekla da broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika i nije tako veliki u poređenju da drugim zemljama i ukazala da to ne iznenađuje, "jer mi imamo malu privredu, mali BDP i funkcionišemo u državi koja je prilično stešnjena.

Ona je međutim ukazala da je stuktura te države "pogrešna" i da su njeni troškovi veliki u odnosu na BDP i da je po tom kriterijumu Srbija zaostaje u poređenju sa drugim zemljama u regionu.

Kao najbolji prmer, Udovički je navela zdravstvo, čiji su ukupni troškovi u odnosu na BDP veoma visoki i iznose 10,6 odsto BDP-a, a sa druge strane, kako je ukazala u ovom sektoru postoji veliki nedostatak lekara, što znači da je problem u strukturi.

"Država je skupa iako nije suviše prekobrojna", ukazala je Udovički.
Ona je istakla da bi Zakon o platama do jeseni trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.
Dodala je i da se u ovom trenutku radi na uspostavljanju kataloga dobro opisanih poslova, što je prva faza, na kojoj će se dalje raditi nakon usvajanja zakona o platama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
država državni posao višak zaposlenih zaposleni struktura zaposlenih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana