Tekst objavljen: 16.09.2013 9:30        


Uprkos kamati koja za godinu iznosi i do 35 odsto, građani Srbije sve više pribegavaju korišćenju kreditnih kartica. U bankama kažu da je prosečan iznos za koji se građani zadužuju oko 40.000 dinara.

Niko ne pita za cenu odloženog plaćanja dok ne bude kasno

Jedan od razloga popularnosti kartica jeste to što za razliku od kredita ne mora da se obezedi ni učešće ni depozit, a takođe, maksimalni iznos kreditiranja je višestruko veći i može da bude i do nekoliko zarada.

Za šta se najviše koriste kreditne kartice

30% - Za podizanje gotovine
10% - Za kupovinu garderobe
10% - Za kupovinu benzina
9% - Za kupovinu hrane i pića
5% - Za plaćanje putovanja
36% - Ostalo
Banke uglavnom nude revolving kreditne kartice, kojima korisnici plaćaju deo duga, međutim, građani sve više pribegavaju plaćanjem kartice za koje postoji mogućnost odlaganja otplate na rate, bez kamate.

Međutim, postoje određene smernice koje mogu da pomognu u “pametnom “ korišćenju kreditnih kartica.

Ovaj plastični novac nikako ne bi trebalo da bude osnovno sredstvo za preživljavanje jer plaćanje karticom ponekad znači i održavanje standarda koji sebi trenutno ne možemo da priuštimo.

- Savet je da građani obavezno planiraju potrošnju, odnosno sve kupovine. Veoma je važno i uredno vođenje evidencije potrošnje jer je to pravi način kako za planiranje potrošnje tako i za urednu otplatu rata i održavanje kućnog budžeta na zdravim osnovama. Nije preporučljivo, osim u izuzetnim situacijama, ni plaćanje osnovnih životnih namirnica kreditnom karticom - kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženerala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana