Tekst objavljen: 08.10.2014 9:36        


Kriterijum kojima se većina nas vodi prilikom odabira banke zavisi od mesta stanovanja i filijala banaka koje su stanovnicima tih delova najbliže. Pored toga sto nam je bitno da nam je filijala odabrane banke blizu važno nam je i iskustvo nama bliskih ljudi vezanih za tu banku. Pre nego sto odaberete banku dobro se informišite.

Niste zatvorili račun a promenili ste banku

Kada i pored toga što smo odabrali banku koja nam je blizu kuće ili posla odlučimo da zbog određenih uslova istu promenimo, treba obratiti pažnju na stavke iz ugovora koje uglavnom ne čitamo ili nam nisu jasne.
 Nije strašno promeniti banku i ne morate se brinuti oko toga. Ako Vam ne odgovaraja poslovna politika banke u kojoj ste otvorili svoj tekući račun i odlučite da istu promenite jer su Vam kamate znatno visoke ili želite kredit koji u tom trenutku u Vašoj banci nije Vama po meri, slobodno promenite banku.

 Pošto ste odlučili da prenesete svoju zaradu u drugu banku i otvorili račun u novoj, nemojte zaboraviti da zatvorite račun u predhodnoj banci.
Zatvaranje računa u svim bankama je besplatno.

 Račun zatvarate u najbližoj filijali svoje do tada matične banke, kako Vam se ne bi dogodilo da Vam banka naplaćuje održavanje računa.
Tekući račun u banci veže se za primanja koja imate, platne kartice (debitne i kreditne), minus, čekove, a često ima i svoj devizni deo.
 Ukoliko želite da zatvorite račun u banci prvo šta biste trebalo da uradite je da pravite spisak svih bankarskih usluga koje koristite a koje su vezane za taj račun.

Prema pravilima poslovanja banaka da biste zatvorili račun u banci morate fizički da odete u banku. Dakle nije moguće da to uradite telefonom ili elektronskom poštom.
Pre samog odlaska u banku, naš je savet da se telefonom ili odlaskom u ekspozituru raspitate tačno o proceduri zatvaranja računa.
Većina banaka ima poslovnu politiku koja nalaže da svoj račun morate da zatvorite u ekspozituri gde ste ga otvorili, što znači da unapred morate da planirate svoje vreme zbog radnog vremena ekspoziture.

 U svim bankama popunjava se pismeni zahtev za zatvaranje računa. Formular se popunjava na licu mesta i deo je obavezne procedure koji se mora ispoštovati.
Procedure zatvaranja računa zavisiće isključivo od toga da li ste izmirili sva dugovanja prema banci po osnovu usluga koje koristite.
To praktično znači da prilikom zatvaranja računa morate da se pobrinete da niste u minusu, da nemate dug po kreditnoj kartici, da su vam svi čekovi realizovani i da ste u banku doneli čekove koje imate, ukoliko ih koristite.

 Ukoliko imate samo debitnu karticu, nju trebate da vratite banci i ona se gasi bez problema, međutim u slučaju kreditnih kartica pogotovo ukoliko ste ih koristili procedura gašenja može da traje do 45 dana.
 Za to vreme račun je u proceduri gašenja i biće ugašen kada se sve naplati.

Kada zatvarate račun u banci zatražite saldo na vašem računu i podračunima.

Većina banaka ima manir da za manje iznose dugovanja ne obaveštava građane.
 Da imaju neki minus građani saznaju tek kada zatraže kredit ili neku drugu uslugu. Tada ih je već registrovao Kreditni biro, što znači da je od nastanka minusa prošlo najmanje dva meseca, a vrlo često to bude i mnogo više.

 Obično se građani ne opominju za održavanje tekućeg računa koji ne koriste, tako da za godinu dana obaveze mogu da dostignu sa zateznim kamatama i više od 2.500 dinara.
Tada imate docnju po tekućem računu zbog koje posle nećete moći da realizujete sledeći kredit sve dok ne optlatite dug koji u tom trenutku može da bude značajnija svota novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
debitene kartice kreditne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana